poniedziałek, 1 października 2012

Sernik z ricotty i mascarpone

Na jesienne melancholie, na spadek nastroju, może nie całkiem pomoże ale ukoi i spowoduje, że na chwilę zapomnimy... sernik z mascarpone i ricotty z dodatkiem cukru muscovado, podany z ostatnimi pewnie w tym roku malinami. Szybki i pyszny. Bardzo polecam.

Składniki:

300 g ciastek owsianych
500 g ricotty
250 g mascarpone
50 g miękkiego masła
3 jajka
125 g cukru muscovado
100 g mąki migdałowej (np. płatki migdałowe zmielone w blenderze)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (przekrojonej wzdłuż na pół)
skórka otarta z jednej cytryny
garść płatków migdałowych na wierzch sernika

Wykonanie:

Ciastka owsiane rozkruszyć, wymieszać z masłem i wyłożyć na spód tortownicy (23 cm). Pozostałe składniki, oprócz płatków migdałowych umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Masę serową umieścić w tortownicy, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 45 min.

Smacznego!

2 komentarze: