wtorek, 9 października 2012

Beza kawowa z lekkim kremem francuskim


Tak, znowu beza, tym razem kawowa, z pysznym lekkim kremem francuskim z przepisu Pierra Herme. Miałam na tym poprzestać, ale akurat zakupiłam miękkie mango, takie w sam raz do zjedzenia i stwierdziłam, dlaczego nie dołożyć go do bezy? Pomysł okazał się trafiony, wszystko świetnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Do bezy dodałam kawę naturalną, ale lepiej sprawdzi się tutaj kawa rozpuszczalna i to następnym razem z pewnością tutaj zmienię, bo to, że będzie następny raz nie ulega wątpliwości :) Bardzo polecam!
Składniki:

Beza:
4 białka
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Lekki krem francuski:
4 żółtka
65 g cukru
330 ml mleka
2,5 łyżki (z górką) mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 ml śmietanki 36%

Ponadto:
mango
płatki migdałowe

Wykonanie:

Beza:
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz kawę i delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Masę białkową wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce (formować kształt wg własnego upodobania). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120ºC na 90 min. (beza o średnicy ok. 24 cm). Mniejsze bezy piec ok. 60 min. Po tym czasie bezę wyjąć i ostudzić.


Lekki krem francuski:
W przeddzień nałożenia na bezę: Zagotować 300 ml mleka w garnku. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 50 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
Przed samym nałożeniem kremu:
Ubić śmietanę, do ubitej dodawać po jednej łyżce schłodzonego kremu cały czas ubijając. Od razu nakładać na bezę.
Mango pokroić i położyć na kremie, posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz