
Składniki:
1 kg piersi z indyka
12 dkg boczku wędzonego (pokroić w słupki)
3 łyżki oliwy
Marynata:
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz
Warzywa do obłożenia piersi:
1 kg ziemniaków
2 duże marchewki
3 pietruszki
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić na plastry, podgotować w osolonej wodzie na półtwardo Odcedzić, pozostawiając ok. 2 szklanki wody z gotowania warzyw.
Całą pierś po nakłuwać ostrym nożem, w nakłucia wcisnąć słupki boczku. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, umieść pierś i podsmażyć ją z każdej strony.
Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Pierś umieścić w naczyniu żaroodpornym, natrzeć dokładnie ze wszystkich stron marynatą, następnie obłożyć warzywami. Warzywa skropić pozostałą oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Piec ok. 1 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz