poniedziałek, 15 października 2012

Pierś z indyka faszerowana boczkiem wędzonym

Pierś z indyka z tego przepisu robię już od dobrych kilku lat. Pozyskałam go ze strony mniammniam.pl, kiedy jeszcze za skorzystanie z niej trzeba było opłacić abonament.  Te czasy na szczęście minęły i aktualnie możemy  cieszyć się bezpłatnym dostępem do bogactwa przepisów kulinarnych umieszczanych np. na blogach, pozostają tylko chęci do ich wypróbowywania. Pierś indyczą z tego przepisu warto przyrządzić, ponieważ mięso wychodzi bardzo smaczne i soczyste. Duże znaczenie ma tutaj boczek wędzony, którym nadziewamy indyka - dzięki niemu pierś nie jest sucha, co jest częstym efektem finalnym w przypadku tego  rodzaju mięsa. No cóż, boczek dodaje kalorii daniu, jednak czego nie robi się dla smaku. Bardzo polecam!

Składniki:
1 kg piersi z indyka
12 dkg boczku wędzonego (pokroić w słupki)
3 łyżki oliwy

Marynata:
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka rozmarynu
sól, pieprz

Warzywa do obłożenia piersi:
1 kg ziemniaków
2 duże marchewki
3 pietruszki

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić na plastry, podgotować w osolonej wodzie na półtwardo  Odcedzić, pozostawiając ok. 2 szklanki wody z gotowania warzyw.

Całą pierś po nakłuwać ostrym nożem, w nakłucia wcisnąć słupki boczku. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, umieść pierś i podsmażyć ją z każdej strony. 

Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Pierś umieścić w naczyniu żaroodpornym, natrzeć dokładnie ze wszystkich stron marynatą, następnie obłożyć warzywami. Warzywa skropić pozostałą oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Piec ok. 1 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz