Jeśli lubicie czekoladowe i kokosowe smaki, to koniecznie wypróbujcie to ciasto. Jak dla mnie jest doskonałe. Jest delikatniejsze od brownies, mniej słodkie, a kokosowy krem z serkiem mascarpone wpasowuje się tutaj doskonale. Moje dzieci ciastem były zachwycone, a są wyjątkowo grymaśne, jeśli chodzi o słodkie wypieki :). Bardzo polecam do wypróbowania.
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
55 g gorzkiej czekoady
80 g kakao
200 ml wrzącej wody
180 g cukru białego
50 g cukru brązowego
90 g masła
145 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka w temperaturze pokojowej
250 ml mleczka kokosowego
Krem:
250 g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
3/4 szkl. wiórków kokosowych
Polewa:
125 g gorzkiej czekolady
125 ml mleczka kokosowego
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Czekoladę połamać na kostki, umieścić w misce razem z kakao, zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Cukry połączyć z jajkami i masłem, całość zmiksować na puszystą masę. Dodawać na przemian czekoladę i mleczko kokosowe, dalej miksując. Dodać mąkę. Zmiksować do połączenia składników (masa wychodzi dosyć rzadka). Przelać do formy o wymiarach 23cmx23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa:
Wszystkie składki dokładnie wymieszać.
Polewa:
Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w misce. Mleczko kokosowe zagotować i wrzącym zalać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Montaż ciasta:
Czekoladowe ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Na dolnej części położyć krem, przykryć górną częścią. Polać polewą. Wstawić do lodówki - dzięki temu polewa szybciej zastygnie.
Pokroić w kwadraty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz