niedziela, 28 października 2012

Ciasto dyniowo - orzechowe

Pierwsza moja propozycja  z wykorzystaniem prezentowanej w poprzednim poście dyni jest na słodko. Ciasto jest rewelacyjne, wilgotne, piernikowe, ze smacznym kokosowym kremem. W smaku podobne do marchewkowego, może nawet lepsze (z pewnością przyczynia się do tego dodatek drobno zmielonych orzechów włoskich). Suszone śliwki również sprawdzają się tutaj doskonale. Ciasto jest z tych zdrowszych, z wykorzystaniem mąki  orkiszowo - razowej oraz oliwy. Krem pokrywający wierzch ciasta jest lekki, na bazie delikatnego serka Bielucha oraz jogurtu. Cała rodzina ciastem jest zachwycona :) Do popołudniowej kawy na niedzielę jak znalazł. Bardzo polecam!

 Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki orkiszowo - razowej
1 szkl. cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

450 g puree z dyni (dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zblendować na puree)
4 jajka
3/4 szkl. oliwy
3/4 szkl. orzechów włoskich zblendowanych na mączkę
1 szkl. śliwek kalifornijskich, pokrojonych w drobną kostkę

Krem:
1 serek Bieluch
80 g wiórek kokosowych
jogurt grecki (ok. 3 łyżek)
cukier puder wg uznania
3 krople esencji waniliowej

Wykonanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki, począwszy od mąki, aż do soli, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać do momentu ich połączenia.  Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piec ok. 25 - 30 min (do suchego patyczka). Ostudzić.


Krem:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

Kremem pokryć wierzch ciasta. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
Inspiracja pochodzi stąd.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis z Bieluchem, pierwszy raz widzę go jako bazę do kremu - zwykle są to serki o znacznie większej zawartości tłuszczu. Aga, a gdzie można w naszym pięknym mieście kupić ten rodzaj mąki? Czy występuje jako mieszanka, czy należy zmieszać swa rodzaje? I jakich rozmiarów blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, taką mąkę kupisz np. w Leclerc na Zana - w sklepie ze zdrową żywnością. Na Krakowskim Przedmieściu w takim sklepie (ten w bramie) pewnie też ją znajdziesz. Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 22x33 cm. Co do serka, zastanawiałam się nad mascarpone, ale miało być zdrowo, więc nawet krem odchudziłam :), nie ma to w ogóle wpływu na smak. Ciasto jest pyszne, koniecznie wypróbuj :)

      Usuń