niedziela, 28 października 2012

Gulasz dyniowo - paprykowy z pieczonymi podudziami z kurczaka

     Dynia zawojowała moją kuchnię. I dobrze. Jest niskokaloryczna - 100 g dostarcza 15 - 25 kcal, zawiera wiele witamin, w tym najwięcej A (100 g dyni zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę), a także: C, E, B. Jest lekkostrawna i nie powoduje alergii, a co więcej działa na nasz organizm odkwaszająco. Zatem, korzystajmy z tego, że akurat mamy sezon na to warzywo i wprowadźmy go do naszych jesiennych jadłospisów. 
     We wcześniejszym wpisie prezentowałam dynię jako składnik słodkiego wypieku, tym razem proponuję dynię "na wytrawnie". Warzywny gulasz dyniowo - paprykowy będzie świetnym dodatkiem do podudzi z kurczaka, upieczonych z podwędzanymi drobiowymi kabanosami i całymi pieczarkami. Pyszne zestawienie. Bardzo polecam. 

Gulasz dyniowo - paprykowy

Składniki:
1 kg dyni (obranej ze skóry)
3 mniejsze papryki
rozmaryn
ostra papryka
2 łyżki oliwy
sól

Wykonanie:
Dynię i paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Umieścić w garnku, podlać oliwą i dusić do miękkości. Dodać przyprawy. Chwilę poddusić z przyprawami.

Podudzia z kurczaka zapiekane z kabanosami
Składniki:
15 podudzi z kurczaka
3 podwędzane, drobiowe kabanosy
ok. 10 - 15 szt. małych pieczarek
curry, sól

Wykonanie:
Podudzia umyć, pozbyć się nadmiaru tłuszczu, przyprawić solą i curry. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Kabanosy pokroić w kawałki (ok. 1 cm). Pieczarki oczyścić. Kawałki kabanosów i pieczarki powciskać pomiędzy podudzia. Całość podlać ok. 1/2 szkl. wody. Naczynie przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 1,5 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz