Sezon na młode warzywa w pełni, bez poczynionych wcześniej planów
na to co mamy przyrządzić, lepiej nie wchodzić do zieleniaka, bo można stracić
głowę - młode ziemniaki, bób, fasolka, kalarepki, buraczki, kalafiory, cukinie,
pomidory, ogórki, kapusta, itd., itd., uff, warzywny zawrót głowy. Za mną od jakiegoś czasu chodziła zwykła,
młoda kapusta, taka babcina, no może nie tak do końca, bo bez zasmażki :),
a do tego młode ziemniaki z masełkiem i koperkiem. Co tu dużo mówić: niech się
schowają wszystkie wykwintne dania! Pycha!
Składniki:
1 duża kapusta
2 cebule
½ kg chudej szynki wieprzowej lub schabu
3 łyżki oliwy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Mięso
i cebulę umieścić w dużym garnku i podsmażyć na oliwie. Kapustę oczyścić i
posiekać, dodać do podsmażonego mięsa, dodać przyprawy, podlać ok. ¾ szkl. wody
i dusić do momentu, kiedy kapusta będzie miękka, a większość wody odparuje. Często
mieszać. Dodać koncentrat i dusić jeszcze ok. 20 min. mieszając od czasu do
czasu. Podawać z młodymi ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem.
Smacznego!
pyszna kapustka a na drugi dzień jeszcze lepsza
OdpowiedzUsuńM
Dzięki, chyba sama zrobię ją w tym tygodniu, nabrałam ochoty :)
Usuń