Ta tarta to klasyczny francuski deser. Historia jej powstania sięga 1898 roku. Wieść niesie, że powstała ona w wyniku pomyłki właścicielki
hotelu i restauracji w Lamotte-Beuvron - Stèphanie Tatin – a mianowicie, Pani Tatin przygotowując tradycyjną tartę z
jabłkami, pomyliła się w kolejności układania warstw. Zamiast położenia
na spód ciasta, jak to się robi ze zwykłą tartą, Stephanie położyła
jabłka. Upieczone i gorące ciasto podała gościom hotelowym, którzy w
zadziwiająco szybkim tempie pochłonęli wszystkie porcje. Tak narodziła
się Tarta Tatin. Od tego czasu była wyjątkowym specjałem hotelu w
Lamotte-Beuvron. Podobno swoją sławę zawdzięcza restauratorowi,
niejakiemu Louisowi Vaudable, który skosztowawszy przysmaku, zaliczył go do menu swojej restauracji Maxim's. Jeszcze przed połową XX
wieku Tarta Tatin zyskała popularność w całej Francji, a później i w
Europie. W 1901 roku miłośnicy Tarty Tatin założyli
stowarzyszenie La Confrérie des Lichonneux de Tarte Tatin, mające na
celu promowanie i stanie na straży oryginalnego przepisu tego specjału.
Co roku organizują święto połączone z targiem, na którym można dokonać
zakupu i degustacji pysznej tarty. Podczas imprezy członkowie chodzą w
tradycyjnych strojach – niebieskich bluzach, czerwonych chustach i
czarnych kapeluszach. Od czasu powstania, tarta tatin doczekała się różnych wariacji na swój temat, a morelowa należy do jednej z nich. Jest do deser niezwykle szybki w wykonaniu i wyjątkowo smaczny. Ciasto wg tego przepisu (przepis pochodzi stąd z moimi małymi modyfikacjami) jest bardzo kruche i sprawdza się tutaj znakomicie, a morele w karmelu z odrobiną cynamonu to rozkosz dla podniebienia. Z gałką lodów, czy też bez, zapewniam, że będzie Wam bardzo smakować. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
1 łyżka wody
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
700 g moreli (lepsze są twardsze)
140 g cukru
60 g masła
większa szczypta cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ofoliować i schłodzić w lodówce. W tym czasie morele umyć, usunąć pestki. Na patelni umieścić masło z cukrem i szczyptą cynamonu, podgrzewać do uzyskania jasnobrązowego karmelu. Dodać połówki moreli i podgrzewać całość ok. 7 min na wolnym ogniu przewracając morele w karmelu. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu do zapiekania (ja użyłam formy do tarty o średnicy 23 cm), układając morele "brzuszkami" do dołu. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do temp. 170º C. Schłodzone ciasto wyjąć w lodówki, rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma płatami foli) na placek niewiele większy od średnicy formy. Górny płat foli usunąć z ciasta, ciasto położyć na wystudzone owoce w karmelu, usunąć pozostały płat folii, brzegi ciasta wsunąć w boki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz