Dzisiejsza moja propozycja to gołąbki
w zupełnie nowej odsłonie, bo z łososiem i czerwonym ryżem. Do tych
tradycyjnych nie da się ich porównać, bo to zupełnie inna kuchnia i smaki. Te
są lekkie, delikatne o łagodnym smaku. Łosoś i czerwony ryż to znakomite
połączenie. Dla niektórych użycie tego typu ryżu może być zaskakujące, no cóż,
nowości w naszym jadłospisie są bardzo wskazane, zwłaszcza takie zdrowe. Czerwony
ryż korzystnie działa na serce, zapewnia promienny wygląd skóry i poprawia
wzrok, leczy duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia, poprawia witalność oraz
wspomaga odporność, a do tego jest lekkostrawny. Gołąbki robi się szybko, bez
zbytnich trudności, więc tym bardziej polecam to pyszne danie!
Składniki
Farsz:
½
kg łososia (filet)
1
szklanka czerwonego ryżu
sól,
pieprz
Dodatkowo:
kapusta
2
puszki krojonych pomidorów
Wykonanie:
Kapustę
umyć, umieścić w dużym garnku, zalać wodą, posolić, zagotować i od tego momentu
trzymać na gazie jeszcze ok. 10-15 min. Odlać wodę, kapustę ostudzić i zdjąć z
niej kolejne liście.
Łososia
przyprawić solą i pieprzem, następnie umieścić w foli aluminiowej, podlać
odrobiną oliwy. Z foli uformować „paczuszkę” i łososia w „paczuszce” umieścić w
nagrzanym do 180° C piekarniku. Piec ok. 25
min. Po tym czasie wyjąć i widelcem rozdzielić na drobne części.
Czerwony
ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Połączyć
łososia z ryżem, doprawić wg uznania.
Łososiowo-ryżowym
farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki.
Gołąbki
umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać pomidorami z puszki, posolić i
popieprzyć. Naczynie z gołąbkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok. 45 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz