poniedziałek, 9 lipca 2012

Gołąbki z łososiem i czerwonym ryżem



Dzisiejsza moja propozycja to gołąbki w zupełnie nowej odsłonie, bo z łososiem i czerwonym ryżem. Do tych tradycyjnych nie da się ich porównać, bo to zupełnie inna kuchnia i smaki. Te są lekkie, delikatne o łagodnym smaku. Łosoś i czerwony ryż to znakomite połączenie. Dla niektórych użycie tego typu ryżu może być zaskakujące, no cóż, nowości w naszym jadłospisie są bardzo wskazane, zwłaszcza takie zdrowe. Czerwony ryż korzystnie działa na serce, zapewnia promienny wygląd skóry i poprawia wzrok, leczy duszności, gorączkę, kaszel czy zatrucia, poprawia witalność oraz wspomaga odporność, a do tego jest lekkostrawny. Gołąbki robi się szybko, bez zbytnich trudności, więc tym bardziej polecam to pyszne danie!

Składniki

Farsz:
½ kg łososia (filet)
1 szklanka czerwonego ryżu
sól, pieprz

Dodatkowo:
kapusta
2 puszki krojonych pomidorów


Wykonanie:

Kapustę umyć, umieścić w dużym garnku, zalać wodą, posolić, zagotować i od tego momentu trzymać na gazie jeszcze ok. 10-15 min. Odlać wodę, kapustę ostudzić i zdjąć z niej kolejne liście.

Łososia przyprawić solą i pieprzem, następnie umieścić w foli aluminiowej, podlać odrobiną oliwy. Z foli uformować „paczuszkę” i łososia w „paczuszce” umieścić w nagrzanym do 180° C piekarniku. Piec ok. 25 min. Po tym czasie wyjąć i widelcem rozdzielić na drobne części.

Czerwony ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Połączyć łososia z ryżem, doprawić wg uznania.

Łososiowo-ryżowym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki.
Gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać pomidorami z puszki, posolić i popieprzyć. Naczynie z gołąbkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ok. 45 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz