Desery owocowe z zastosowaniem malin to jak dla mnie
rozkosz dla podniebienia, tak jak ten lekki sernik bez pieczenia. Ciasto
jest szybkie do wykonania i będzie smakować w letnią, upalną pogodę, zwłaszcza
ze schłodzoną lemoniadą. Polecam!
Składniki:
Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych owsianych (u mnie San)
100 g rozpuszczonego masła
Mus malinowy:
500 g malin
5
łyżek cukru pudru,
1
łyżka soku z cytryny
Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie (ja użyłam twaróg
wiaderkowy)
1 szklanka
cukru pudru
16 g cukru waniliowego domowego
skórka
starta z 1 cytryny
sok
wyciśnięty z 1 cytryny
250 g śmietany kremówki
3
czubate łyżki żelatyny
Wykonanie:
Spód:
Spód
tortownicy wyłożyć papierem do wypieków. Ciasteczka skruszyć wałkiem na drobne
okruchy i wymieszać z masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy,
dociskając dłonią.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała.
Mus:
Maliny
umyć, zblendować na mus, dodać cukier, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Masa serowa:
Ze
sparzonej wcześniej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z
cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić,
podgrzewając na niewielkim ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Rozpuszczoną żelatynę przestudzić, podzielić
na dwie porcje. Jedną wymieszać z musem malinowym, drugą połowę dodać do masy
serowej. Masę twarogową wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Gdy masa twarogowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i delikatnie wymieszać.
Dodać też połowę musu malinowego. Wymieszać.
Montaż sernika:
Masę
serowo-malinową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Nałożyć pozostałą część musu
malinowego. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu nożem
oddzielić brzegi sernika od ścianek tortownicy. Zdjąć obręcz. Wierzch sernika
udekorować malinami. Można zrobić rozetki z bitej śmietany.
Smacznego!
Przepis
pochodzi stąd, jednak został przeze mnie zmodyfikowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz