poniedziałek, 23 lipca 2012

Lekki, malinowy sernik na zimno


Desery owocowe z zastosowaniem malin to jak dla mnie rozkosz dla podniebienia, tak jak ten lekki sernik bez pieczenia. Ciasto jest szybkie do wykonania i będzie smakować w letnią, upalną pogodę, zwłaszcza ze schłodzoną lemoniadą. Polecam!

Składniki:

Spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych owsianych (u mnie San)
100 g rozpuszczonego masła

Mus malinowy:
500 g malin
5 łyżek cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny

Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie (ja użyłam twaróg wiaderkowy)
1 szklanka cukru pudru
16 g cukru waniliowego domowego
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
250 g śmietany kremówki
3 czubate łyżki żelatyny

 

Wykonanie:


Spód:
Spód tortownicy wyłożyć papierem do wypieków. Ciasteczka skruszyć wałkiem na drobne okruchy i wymieszać z masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, dociskając dłonią.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała.

Mus:
Maliny umyć, zblendować na mus, dodać cukier, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Masa serowa:
Ze sparzonej wcześniej cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić, podgrzewając na niewielkim ogniu, nie dopuścić do zagotowania.  Rozpuszczoną żelatynę przestudzić, podzielić na dwie porcje. Jedną wymieszać z musem malinowym, drugą połowę dodać do masy serowej. Masę twarogową wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy masa twarogowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i delikatnie wymieszać. Dodać też połowę musu malinowego. Wymieszać.

Montaż sernika:
Masę serowo-malinową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Nałożyć pozostałą część musu malinowego. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu nożem oddzielić brzegi sernika od ścianek tortownicy. Zdjąć obręcz. Wierzch sernika udekorować malinami. Można zrobić rozetki z bitej śmietany.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd, jednak został przeze mnie zmodyfikowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz