wtorek, 10 lipca 2012

Czekoladowy tort Pavlowej


Po ilości bezowych wypieków na tym blogu można bez problemu stwierdzić, że jestem ich wielką miłośniczką :). Z tego też względu tego deseru nie mogło tutaj zabraknąć, zwłaszcza teraz, kiedy dookoła mamy obfitość owoców. Mowa oczywiście o torcie Pavlowej. Proponuję jego czekoladową wersję. Tort jest szybki w wykonaniu, a smakuje obłędnie, zwłaszcza z kwaśnymi owocami, które równoważą słodycz bezy. Zapewniam, że smakowo jak i wizualnie będziecie usatysfakcjonowani. Bardzo polecam!

Składniki:

Beza:
6 białek
300 g cukru
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
600 ml śmietany kremówki
Śmietan fix
2 łyżki cukru pudru

Świeże owoce: truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, jagody


Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru, nie przerywając ubijania. Kiedy w białka wmiksowana zostanie cała ilość cukru i białka staną się sztywne i lśniące, dodać kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Masę białkową umieścić na papierze do pieczenia, formując okrągły placek, o grubości ok. 3 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i od razu temperaturę zredukować do 110° C. Piec 1 godz. 15 min. Ostudzić

Śmietanę zmiksować z cukrem i śmietan-fixem. Nałożyć na bezę. Ozdobić owocami.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz