Czekam z niecierpliwością na urlop i
wracam wspomnieniami do śródziemnomorskich wakacji z tamtego roku, zwłaszcza
wspaniałej kuchni, w której królują owoce morza. Taka kuchnia bardzo mi odpowiada,
jest lekka i smakowita, stąd dania tej kuchni staram się serwować jak
najczęściej, zwłaszcza jestem wielką zwolenniczką ośmiorniczek, które dzisiaj
proponuję do wypróbowania z młodymi warzywami. Często słyszę, że mięso
ośmiornicy jest gumowate, ale to znak, że zostało źle przygotowane. Aby pozbyć
się gumowatości, ośmiornicę należy wcześniej zamrozić na 2-3 dni, to spowoduje,
że mięso skruszeje, jeśli nie chcemy czekać, wówczas przed samą obróbką
ośmiornicę musimy obić drewnianym wałkiem. Samo danie jest rewelacyjne. Bardzo
polecam!
Składniki:
500 g ośmiorniczek
3 pomidory (obrane ze
skórki)
2 marchewki
1 pietruszka
2 małe cebulki
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
imbir
sól, pieprz
Wykonanie:
Ośmiorniczki
umyć, oczyścić, odciąć cienkie końcówki macek, przekroić na pół. Jeśli
wcześniej ośmiorniczki nie były zamrożone przynajmniej 2-3 dni, obić je drewnianym
wałkiem. Warzywa oczyścić, obrać i pokroić.
W garnku rozgrzać trzy łyżki oliwy, dodać pokrojone warzywa, poddusić
przez ok. 3 min. Dodać ośmiorniczki i przyprawy (uważać z ilością soli). Dusić ok.
1,5 godziny na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia,
jeśli ilość płynu ulegnie zbytniej redukcji, podlewać wodą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz