wtorek, 17 lipca 2012

Ośmiorniczki z młodymi warzywami



Czekam z niecierpliwością na urlop i wracam wspomnieniami do śródziemnomorskich wakacji z tamtego roku, zwłaszcza wspaniałej kuchni, w której królują owoce morza. Taka kuchnia bardzo mi odpowiada, jest lekka i smakowita, stąd dania tej kuchni staram się serwować jak najczęściej, zwłaszcza jestem wielką zwolenniczką ośmiorniczek, które dzisiaj proponuję do wypróbowania z młodymi warzywami. Często słyszę, że mięso ośmiornicy jest gumowate, ale to znak, że zostało źle przygotowane. Aby pozbyć się gumowatości, ośmiornicę należy wcześniej zamrozić na 2-3 dni, to spowoduje, że mięso skruszeje, jeśli nie chcemy czekać, wówczas przed samą obróbką ośmiornicę musimy obić drewnianym wałkiem. Samo danie jest rewelacyjne. Bardzo polecam!


Składniki:
500 g ośmiorniczek
3 pomidory (obrane ze skórki)
2 marchewki
1 pietruszka
2 małe cebulki
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
imbir
sól, pieprz

Wykonanie:
Ośmiorniczki umyć, oczyścić, odciąć cienkie końcówki macek, przekroić na pół. Jeśli wcześniej ośmiorniczki nie były zamrożone przynajmniej 2-3 dni, obić je drewnianym wałkiem. Warzywa oczyścić, obrać i pokroić.  W garnku rozgrzać trzy łyżki oliwy, dodać pokrojone warzywa, poddusić przez ok. 3 min. Dodać ośmiorniczki i przyprawy (uważać z ilością soli). Dusić ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia, jeśli ilość płynu ulegnie zbytniej redukcji, podlewać wodą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz