piątek, 13 lipca 2012

Chlebki pita

Chlebki z tego przepisu robię już od dawna, więc mogę Wam ze spokojem go polecić. Chlebki wychodzą bardzo smaczne, tylko trzeba pamiętać, aby placuszki "pitowe" cienko rozwałkować, w przeciwnym razie nie powstanie specyficzna dla tego wypieku kieszonka. W kieszonce "pitowej" możemy umieścić to, co najbardziej nam odpowiada. Ja chlebki lubię z dobrze przyprawioną piersią z kurczaka (pokrojoną na paski), sałatą, ogórkami, pomidorem, oliwkami, a to wszystko polane sosem jogurtowo-czosnkowym oraz keczupem. Pycha!

Składniki:
375g mąki pszennej
40g drożdży
1,5 łyżki oleju
sól

Wykonanie:

Do miski wlać 220ml letniej wody, rozkruszyć i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki,olej i sól, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo,aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.
Gdy ciasto już wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min. Po tym czasie placuszki odwracamy,spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok.8min. w temp.220ºC 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz