Qiuche czyli wytrawna tarta to danie, w którym nadzienie możemy komponować z tego co najbardziej lubimy i z tego co akurat mamy pod ręką. Cukinia, garstka ugotowanego bobu oraz kawałek wędzonego łososia - dzisiaj to akurat miałam pod ręką, a pomysł nasunął się sam - będzie tarta. Takie połączenie składników w tarcie wykorzystałam po raz pierwszy, więc miałam obawy, czy wszystko razem będzie się smacznie komponowało. Na szczęście to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła smakowita, więc gorąco ją polecam!
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Baza:
Dodatki
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g
mąki
150 g
masła
½ łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie:
Baza:
3 żółtka
200 ml śmietanki 30%
ok. 4 dkg startego parmezanu
Wszystko razem wymieszać.
ok. 4 dkg startego parmezanu
Wszystko razem wymieszać.
średnia cukinia
ok. 10 dkg ugotowanego bobu bez łupinek
7-10 dkg łososia wędzonego (może być sałatkowy)
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
Cukinię umyć, pokroić na małe kawałki, do garnka wlać oliwę, dodać cukinię przeciśnięty przez praskę czosnek, poddusić do momentu, aż cukinia zmięknie. Zdjąć z gazu, dodać bób, pokrojonego łososia, sól i pieprz (uważać z solą, ponieważ sam łosoś jest słony), wszystko wymieszać.
Wykonanie
Wszystkie składki na kruche ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart. Wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 7 min. Składniki nadzienia – bazę + dodatki – wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec przez 25 min w temperaturze 180ºC.
Cukinię umyć, pokroić na małe kawałki, do garnka wlać oliwę, dodać cukinię przeciśnięty przez praskę czosnek, poddusić do momentu, aż cukinia zmięknie. Zdjąć z gazu, dodać bób, pokrojonego łososia, sól i pieprz (uważać z solą, ponieważ sam łosoś jest słony), wszystko wymieszać.
Wykonanie
Wszystkie składki na kruche ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart. Wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 7 min. Składniki nadzienia – bazę + dodatki – wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec przez 25 min w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz