Mój ulubiony tort: marchewkowo - orzechowe ciasto i krem kokosowy, całość pokryta delikatnym kremem z serka ricotty, ozdobiony świeżymi figami przywiezionymi z Turcji. W Polsce teraz takich nie dostaniemy, a szkoda, bo figi są wyjątkowo smaczne. O podróży do Turcji jeszcze będę pisała: o tureckich smakach, kolorowych bazarach pełnych różnych smakołyków, a dzisiaj tort, którego zdobienie przypomina mi Turcję, ot tak po prostu. Polecam.
Składniki i wykonanie jak parter tego tortu.
Krem na pokrycie tortu:
Składniki:
250 g serka ricotta
500 ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
cukier puder w ilości wg uznania
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i śmietan fixem, nie przerywając miksowania dodawać po 1 łyżce serka, na koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Tort pokryć kremem serowym, ozdobić wg uznania.
Do ozdobienia tortu użyłam:
6 świeżych fig
2 plastry ananasa z puszki
50 g płatków migdałowych
cukrowe złote kulki
kwiatki wykonane z masy cukrowejSmacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz