sobota, 2 czerwca 2012

Pełnoziarniste penne z grzybami.

Dzisiejsze danie jest dla zwolenników grzybów. Ja do takich należę. Lubię grzyby w każdej postaci, dlatego w sezonie staram się zrobić jak najwięcej grzybowych zapasów, często od rodziny lub znajomych dostaję suszone prawdziwki lub podgrzybki, kiedy mam świeże kurki (te grzyby rozpoznaję bezbłędnie, co do innych nie podejmuję ryzyka) to zawsze je zamrażam, ponieważ jest to najszybszy sposób ich obróbki: najpierw je obgotowuję, pakuję do pojemników i zamrażam.
Do tego penne mam ogromną słabość, ponieważ jest mocno grzybowe. Grzyby lubią tymianek, czosnek i pietruszkę, i to wszystko znajdziemy tutaj. Jeśli ktoś preferuje bardziej „treściwe” dania, to gotowe penne może posypać parmezanem, a jeśli ktoś jest w posiadaniu pasty z trufli (tartufaty) – zamiast suszonych grzybów, możne dodać ok. 4 łyżeczek tej pasty  - zyska wówczas bardzo wykwintne danie. Polecam!



Składniki:
600 g pieczarek
ok. 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub innych grzybów
4 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz
1/3 szkl. oliwy
natka pietruszki
400 g penne pełnoziarnistego

Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć na ok. 2 godziny. Pieczarki umyć i pokroić na większe kawałki. Umieścić na patelni i odparować z nich wodę. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać do pieczarek. Do odparowanych pieczarek dodać oliwę, pokrojone, namoczone grzyby, tymianek, sól i pieprz. Poddusić wszystko przez ok. 20 min na wolnym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, do postaci al dente. Ugotowany i odcedzony, dodać do grzybów i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać natką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz