Dzisiejsze danie jest dla zwolenników grzybów. Ja do takich
należę. Lubię grzyby w każdej postaci, dlatego w sezonie staram się zrobić jak najwięcej
grzybowych zapasów, często od rodziny lub znajomych dostaję suszone prawdziwki
lub podgrzybki, kiedy mam świeże kurki (te grzyby rozpoznaję bezbłędnie, co do
innych nie podejmuję ryzyka) to zawsze je zamrażam, ponieważ jest to najszybszy
sposób ich obróbki: najpierw je obgotowuję, pakuję do pojemników i zamrażam.
Do tego penne mam ogromną słabość, ponieważ jest mocno
grzybowe. Grzyby lubią tymianek, czosnek i pietruszkę, i to wszystko znajdziemy
tutaj. Jeśli ktoś preferuje bardziej „treściwe” dania, to gotowe penne może posypać
parmezanem, a jeśli ktoś jest w posiadaniu pasty z trufli (tartufaty) – zamiast
suszonych grzybów, możne dodać ok. 4 łyżeczek tej pasty - zyska wówczas bardzo wykwintne danie. Polecam!
600 g
pieczarek
ok. 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub innych grzybów
4 ząbki czosnku
tymianek
sól, pieprz
1/3 szkl. oliwy
natka pietruszki
400 g
penne pełnoziarnistego
Wykonanie:
Suszone grzyby namoczyć na ok. 2 godziny. Pieczarki umyć i
pokroić na większe kawałki. Umieścić na patelni i odparować z nich wodę. Czosnek
obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać do pieczarek. Do odparowanych
pieczarek dodać oliwę, pokrojone, namoczone grzyby, tymianek, sól i pieprz. Poddusić
wszystko przez ok. 20 min na wolnym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, do postaci al dente. Ugotowany
i odcedzony, dodać do grzybów i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na
talerze i posypać natką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz