O tartach już pisałam tutaj,
a dzisiaj kolejny przepis na ten pyszny wypiek, tym razem jednak na tartę słodką.
Miałam rabarbar i biłam się z myślami, co z niego przyrządzić: kompot czy
ciasto, niestety posiadana ilość nie pozwalała na przygotowanie obu. Oczywiście
wygrało ciasto :)
i postawiłam na tartę. Do kruchego ciasta na spód dodałam skórkę pomarańczową startą
z małej pomarańczy i to był strzał w dziesiątkę, ponieważ połączenie skórki i
rabarbaru daje wspaniały efekt smakowy. Ciasto za sprawą rabarbaru nie jest
zbyt słodkie, co jest dodatkowym plusem. Tarta plasuje się na górnych
medalowych miejscach wśród słodkich potraw powstających w mojej kuchni.
Żal
będzie żegnać się ze świeżym rabarbarem, którego sezon trwa do końca czerwca
(podobnie jak sezon szparagowy), na szczęście można go zamrozić i cieszyć się
jego smakiem w okresie jesienno-zimowym. Mrożąc rabarbar pamiętajmy, aby łodygi
umyć, wysuszyć, te grubsze obrać, następnie pokroić na kawałki, a później tylko
zapakować do woreczka lub pojemniczka. Tak przygotowany rabarbar włożyć do
zamrażalnika i gotowe. A tartę bardzo polecam!
SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
250 g
mąki
100 g
masła
2 jajka
100 g
cukru pudru
skórka starta z małej pomarańczy
szczypta soli
Nadzienie:
300 ml śmietanki kremówki
2 jajka
20 g
cukru
Dodatkowo:
500 g
rabarbaru
100 g
cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
WYKONANIE:
Wszystkie składki na kruche
ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart.
Wstawić na 40 min do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać,
przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi
i podpiec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po tym
czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 5 min.
Rabarbar z cukrem poddusić do
miękkości, zdjąć z ognia zanim będzie się rozpadał. Dodać ekstrakt waniliowy.
Ostudzić.
Śmietankę, jajka oraz cukier
zmiksować, dodać ostudzony rabarbar, wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony
spód, umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i zapiekać przez 25 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz