środa, 30 maja 2012

Tarta rabarbarowa


          O tartach już pisałam tutaj, a dzisiaj kolejny przepis na ten pyszny wypiek, tym razem jednak na tartę słodką. Miałam rabarbar i biłam się z myślami, co z niego przyrządzić: kompot czy ciasto, niestety posiadana ilość nie pozwalała na przygotowanie obu. Oczywiście wygrało ciasto :) i postawiłam na tartę. Do kruchego ciasta na spód dodałam skórkę pomarańczową startą z małej pomarańczy i to był strzał w dziesiątkę, ponieważ połączenie skórki i rabarbaru daje wspaniały efekt smakowy. Ciasto za sprawą rabarbaru nie jest zbyt słodkie, co jest dodatkowym plusem. Tarta plasuje się na górnych medalowych miejscach wśród słodkich potraw powstających w mojej kuchni. 
        Żal będzie żegnać się ze świeżym rabarbarem, którego sezon trwa do końca czerwca (podobnie jak sezon szparagowy), na szczęście można go zamrozić i cieszyć się jego smakiem w okresie jesienno-zimowym. Mrożąc rabarbar pamiętajmy, aby łodygi umyć, wysuszyć, te grubsze obrać, następnie pokroić na kawałki, a później tylko zapakować do woreczka lub pojemniczka. Tak przygotowany rabarbar włożyć do zamrażalnika i gotowe. A tartę bardzo polecam!

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
250 g mąki
100 g masła
2 jajka
100 g cukru pudru
skórka starta z małej pomarańczy
szczypta soli

Nadzienie:
300 ml śmietanki kremówki
2 jajka
20 g cukru

Dodatkowo:
500 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

WYKONANIE:

Wszystkie składki na kruche ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart. Wstawić na 40 min do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i podpiec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 5 min.

Rabarbar z cukrem poddusić do miękkości, zdjąć z ognia zanim będzie się rozpadał. Dodać ekstrakt waniliowy. Ostudzić.

Śmietankę, jajka oraz cukier zmiksować, dodać ostudzony rabarbar, wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód, umieścić w piekarniku nagrzanym do 180ºC i zapiekać przez 25 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz