wtorek, 19 czerwca 2012

Kalarepki nadziewane

       Kalarepka to warzywo, które daje wiele możliwości zastosowań kulinarnych. Smaczna jest surowa do pochrupania pomiędzy posiłkami, dobrze sprawdza się w sałatkach, zupach czy zapiekana - nadziewana farszem mięsnym lub tak jak w dzisiejszym przepisie kalarepkowo - jajecznym. 
        Jest to warzywo zaniedbywane w kuchni, a warto po nie sięgać, ponieważ jest bogate w składniki odżywcze - witaminę C, B1 i B2, żelazo, wapń, sód, potas i fosfor, ponadto zaliczane  jest do warzyw nieuczulających, dlatego też zalecane jest w żywieniu małych dzieci. Najwyższą wartość odżywczą mają młode listki kalarepki, więc warto je wykorzystać np. w sałatkach.
       Kalarepka z dzisiejszego przepisu jest delikatna, z cytrynową nutką. Pozostały po nadziewaniu farsz proponuję zapiec w kokilkach. Zapiekane kalarepki, jak i sam farsz w kokilkach to doskonałe, lekkie przystawki. Bardzo polecam.

Składniki:
4 kalarepki
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
gałka muszkatołowa
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:
Z kalarepek usunąć liście i je obrać. Gotować w osolonej wodzie przez 10 min. Wystudzić, następnie wydrążyć. Miąższ zblendować na papkę. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz sól, pieprz, gałkę i natkę. Żółtka oddzielić od białek i umieścić w papce kalarepkowej, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z farszem kalarepkowym. Kalarepki umieścić w naczyniu żaroodpornym, napełnić je farszem, na farsz położyć wiórki masła. Kalarepki podlać odrobiną wody, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min. Po tym czasie usunąć pokrywę i zapiekać dalsze 15 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz