czwartek, 7 czerwca 2012

Pierogi z mięsem drobiowym

Jeśli pozostało Wam mięso z rosołu i nie wiecie jak go zagospodarować, to bardzo polecam te pierożki. No cóż, może nie jest to danie ekspresowe, zwłaszcza dla tych, którzy nie są wprawieni w lepieniu pierogów, ale zapewniam, że warto się poświęcić, ponieważ pierożki są wyjątkowo smaczne. Nie dość, że wykorzystujemy do ich wykonania rosołowe mięso, to także wszystkie warzywa (ja odrzuciłam tylko cebulę), które najczęściej pozostają w rosole nietknięte. To danie zatem, dostaje dwie szóstki: w kategorii smak i oszczędność. Polecam!

Składniki:
Na farsz:
Mięso rosołowe z całej kury
Warzywa rosołowe – marchewka, pietruszka, natka, seler
Sól, pieprz

Na ciasto:
Na 1 kg mąki, ok. 0,5 l wrzątku, 3 łyżki roztopionego masła, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie:
Farsz:
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodać troszkę rosołu. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Przesianą mąkę umieścić w misce, wsypać sól i wymieszać, wlać masło i powoli wlewać wrzątek, mieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie ok. 20 min. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. W trakcie lepienia pierogów ciasto musi być przykryte lekko zwilżoną ściereczką, ponieważ szybko wysycha.

Lepienie pierogów:
Ciasto odcinać po kawałku i wałkować na cienkie placki. Wykrawać szklanką małe placuszki, nakładać farsz i zlepiać. Zagotować wodę, posolić i dodać olej. Wrzucać pierożki i gotować 1 min po ich wypłynięciu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. na placki o grubości ok. 1 cm???
    chyba 1 mm

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi też od Ciebie ściągnęłam hihi.Magda B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że te pierogi cieszą się sporym powodzeniem na blogu, biorąc pod uwagę ilość odsłon :)

      Usuń