Jeśli pozostało Wam mięso z rosołu i nie wiecie jak go
zagospodarować, to bardzo polecam te pierożki. No cóż, może nie jest to danie
ekspresowe, zwłaszcza dla tych, którzy nie są wprawieni w lepieniu pierogów,
ale zapewniam, że warto się poświęcić, ponieważ pierożki są wyjątkowo smaczne. Nie
dość, że wykorzystujemy do ich wykonania rosołowe mięso, to także wszystkie
warzywa (ja odrzuciłam tylko cebulę), które najczęściej pozostają w rosole nietknięte.
To danie zatem, dostaje dwie szóstki: w kategorii smak i oszczędność. Polecam!
Składniki:
Na farsz:
Mięso rosołowe z całej kury
Warzywa rosołowe – marchewka, pietruszka, natka, seler
Sól, pieprz
Na ciasto:
Na 1 kg
mąki, ok. 0,5 l
wrzątku, 3 łyżki roztopionego masła, 1 łyżeczka soli.
Wykonanie:
Farsz:
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę. Jeśli farsz jest zbyt
suchy dodać troszkę rosołu. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Przesianą mąkę umieścić w
misce, wsypać sól i wymieszać, wlać masło i powoli wlewać wrzątek, mieszać
łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie ok. 20 min. Dobrze wyrobione ciasto powinno
być gładkie i elastyczne. W trakcie lepienia pierogów ciasto musi być przykryte
lekko zwilżoną ściereczką, ponieważ szybko wysycha.
Lepienie pierogów:
Ciasto odcinać po kawałku i
wałkować na cienkie placki. Wykrawać szklanką małe placuszki, nakładać farsz i
zlepiać. Zagotować wodę, posolić i dodać olej. Wrzucać pierożki i gotować 1
min po ich wypłynięciu.
Smacznego!
na placki o grubości ok. 1 cm???
OdpowiedzUsuńchyba 1 mm
Dziękuję za czujność :)
Usuńpierogi też od Ciebie ściągnęłam hihi.Magda B
OdpowiedzUsuńWidzę, że te pierogi cieszą się sporym powodzeniem na blogu, biorąc pod uwagę ilość odsłon :)
Usuń