wtorek, 5 czerwca 2012

Bałagan w Eton

Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre, a ponieważ trwa stosunkowo krótko, to mój jadłospis pęcznieje od potraw z tych pysznych owoców. I tak dzień rozpoczynam śniadaniem, na które składa się jogurt naturalny z truskawkami i bananem oraz pestkami słonecznika lub dyni, później truskawki serwuję na podwieczorek, tutaj jest różnie – jest to ciasto z truskawkami, lub truskawki ze śmietaną i miodem (wg mnie najlepszy jest tutaj miód gryczany), albo tak jak  dzisiaj truskawki z bitą śmietaną i bazami czyli słynny Bałagan w Eton. Ten deser jest niezwykle szybki w wykonaniu, zwłaszcza wtedy, gdy bezy mamy już gotowe, a jest doskonały – lekki i niezbyt słodki. Deser pochodzi z Anglii, podawany jest podczas corocznych rozgrywek krykieta w jednej z najstarszych w Anglii szkół  internatowych dla chłopców w Eton. Bardzo polecam ten bałagan :)

 Składniki:
500 ml śmietanki kremówki
½ kg truskawek
2 łyżki cukru pudru
ok. 8 szt. bez

Wykonanie:
Truskawki pokroić na kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. W pucharkach umieszczać na zmianę: truskawki, bitą śmietanę i pokruszone bezy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, a zapewne jeszcze lepiej smakuje. Prosty, szybki, z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser jest bardzo smaczny, więc warto go wypróbować, zwłaszcza teraz, gdy sezon truskawkowy w pełni :)

    OdpowiedzUsuń