Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre, a ponieważ trwa
stosunkowo krótko, to mój jadłospis pęcznieje od potraw z tych pysznych owoców.
I tak dzień rozpoczynam śniadaniem, na które składa się jogurt naturalny z
truskawkami i bananem oraz pestkami słonecznika lub dyni, później truskawki
serwuję na podwieczorek, tutaj jest różnie – jest to ciasto z truskawkami, lub
truskawki ze śmietaną i miodem (wg mnie najlepszy jest tutaj miód gryczany),
albo tak jak dzisiaj truskawki z bitą śmietaną
i bazami czyli słynny Bałagan w Eton. Ten deser jest niezwykle szybki w
wykonaniu, zwłaszcza wtedy, gdy bezy mamy już gotowe, a jest doskonały – lekki i
niezbyt słodki. Deser pochodzi z Anglii, podawany jest podczas corocznych
rozgrywek krykieta w jednej z najstarszych w Anglii szkół internatowych dla chłopców w Eton. Bardzo
polecam ten bałagan :)
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki
½ kg truskawek
2 łyżki cukru pudru
ok. 8 szt. bez
Wykonanie:
Truskawki pokroić na kawałki. Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. W pucharkach umieszczać na
zmianę: truskawki, bitą śmietanę i pokruszone bezy.
Smacznego!
Pięknie wygląda, a zapewne jeszcze lepiej smakuje. Prosty, szybki, z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńDeser jest bardzo smaczny, więc warto go wypróbować, zwłaszcza teraz, gdy sezon truskawkowy w pełni :)
OdpowiedzUsuń