poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sernik z pianką waniliową i truskawkami

Zapewniam, że to ciasto Wam posmakuje, bo kto nie lubi delikatnego, kremowego sernika na bardzo kruchym cieście, pianki w smaku przypominającej ptasie mleczko i zatopionych w niej truskawek, które dodają całości charakteru. Na samą myśl o tym cieście ślinka mi leci. Na szczęście został jeszcze mały kawałeczek w lodówce, mam nadzieję, że nikt mnie nie ubiegnie w jego zjedzeniu, a chętnych jest sporo :). Bardzo polecam!!

Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Warstwa serowa:
1 kg sera półtłustego zmielonego
5 jajek
1 łyżka proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
5 jajek
125 ml śmietanki 30%

Pianka waniliowa:
5 białek
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szkl. oliwy

Ponadto:
ok. 500 g truskawek

Wykonanie:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części - 60% i 40%. Owinąć w folię i zamrozić.
Formę o wymiarach 33x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 C. Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tartce do formy. Włożyć do piekarnika i podpiec przez 20 min. 

Warstwa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ser i resztę składników, wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy na podpieczony spód i podpiekamy przez 20 min w temperaturze 170 C.

Pianka waniliowa:
Kiedy podpieczony spód z warstwą serową jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, aby dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać oliwę, miksując do połączenia.
Na zimną warstwę serową wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki pokrojone na połówki. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temp. 180 C przez 40 min.

Smacznego!

Przepis na kruche ciasto i piankę pochodzi stąd. Dziękuję.

2 komentarze:

  1. Może teraz jakieś skrzydełka do piwa? Pewnie mąż skórki chleba już gryzie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Etam, nie narzeka, a w tym serniku zasmakował w szczególności :), a co do skrzydełek, to wszystko w swoim czasie :) Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń