Dzisiaj do wykorzystania
kulinarnego proponuję roślinę, którą zwyczajowo traktujemy jako chwast. Jest
nią pokrzywa. Z jej znalezieniem nie będziemy mieli większych trudności – rośnie
w ogródkach, trawnikach, łąkach czy lasach. Najzdrowsze i najlepsze są pokrzywy
zbierane w okresie od kwietnia do czerwca. Pamiętajmy, aby pokrzywę zbierać w
grubych rękawicach, aby się nie poparzyć. Parzenie powodują włoski pokrywające
roślinę. We włoskach tych występuje substancja kwaśna zawierająca kwasy
organiczne – mrówkowy i octowy, jak również histaminę i acetylocholinę. Pokrzywa
zawiera dużo żelaza, potasu i witaminy A, jednak warto wykorzystać ją w kuchni
nie tylko ze względu na walory zdrowotne, lecz także smakowe. Wykorzystujemy
wyłącznie młode listki (górne pędy) zebrane z dala od szosy. Pokrzywę najpierw
dokładnie myjemy, następnie umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy
ok. 5 min. Odcedzamy. Tak przygotowana może stanowić bazę do makaronu,
jajecznicy lub tak jak w dzisiejszym przepisie do gnocchi. Kluski z tego przepisu są puszyste, delikatne, a polane masłem
aromatyzowanym suszoną szałwią i tymiankiem są przepyszne. Myślę, że na jednej
dokładce się nie skończy. Bardzo polecam!
Składniki:
800 g
ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie i ugniecionych dzień przed wykonaniem
klusek
500 g
mąki orkiszowej
100 g
świeżej pokrzywy
2 jajka
80 g
parmezanu
Sól
Do polania klusek:
100 g
masła
szałwia
rozmaryn
Wykonanie:
Świeżą, oczyszczoną pokrzywę, zalać wrzątkiem i gotować ok.
5 min. Przepuścić przez maszynkę razem z ziemniakami. Osolić. Dodać mąkę,
starty na średnich oczkach ser oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść ciasto. Na blacie rozsypać
mąkę, z ciasta formować wałki, kroić kluski i widelcem odciskać charakterystyczny dla gnocchi wzorek. Gotować w osolonej, wrzącej
wodzie i wyjmować po ok. 2 min. od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni, na wolnym ogniu rozpuścić masło, dodać szałwię i
rozmaryn. Polewać kluski.
Smacznego!
niestety nie wyszło ;( ale to wina ziemniaków więc spróbuję jeszcze raz bo maj za oknem i pokrzywa rośnie wszędzie. Magda B
OdpowiedzUsuńCiasto czasami może wyjść zbyt "luźne", proponuję wtedy zwiększyć ilość mąki, ale z umiarem, bo kluski wyjdą zbyt twarde. Masz rację, że to świetny czas na powtórkę z tego dania, pokrzywy teraz są najdelikatniejsze.
Usuń