piątek, 8 czerwca 2012

Schabowe zawijaski


Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe, to polecam dzisiejszy przepis na zawijaski ze schabu. To danie jest także dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy nie rezygnując z wieprzowiny. Zawijaski robi się szybko, trzeba tylko poczekać na ich upieczenie. Jako dodatki proponuję sos ze świeżych ogórków oraz młodą marchewkę z cebulką. Pycha!

Składniki:

Schab
Cebula pokrojona na pióra
Ulubione przyprawy: u mnie bazylia, suszony czosnek, sól i pieprz

Na sos ogórkowy:
2 ogórki świeże
2 łyżki masła
250 ml śmietany 30%
pęczek koperku
szczypta cukru pudru
1 łyżeczka mąki
1 liść laurowy (może być zmielony)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
cytryna 

Na duszoną marchewkę:
1 kg młodej marchwi
1 duża cebula
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Schab pokroić jak na kotlety, obić tłuczkiem, obsypać przyprawami. Cebulę umieszczać na kotletach i rolować, tak jak zrazy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zawijaski krótko poddusić z każdej strony. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym, naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i piec w tem. 180ºC przez 1 godzinę.

Sos ogórkowy:
Obrać ogórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce grube oczka. Rozgrzać  w rondelku 2 łyżki masła, dodać ogórki, smażyć na średnim ogniu przez 5 min. Wrzucić liść laurowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po szczypcie soli, pieprzu i cukru pudru. Zagotować wlać śmietanę, gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia, przyprawić jeszcze łyżką soku z cytryny i posiekanym drobno koperkiem.


Duszona marchewka:


Marchewkę pokroić na plasterki lub zatrzeć na tarce grube oczka, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku, podlać wodą i ugotować do miękkości. Skrobię wymieszać w ¼ szkl. wody, wlać do warzyw i szybko wymieszać. Dodać jogurt. Wymieszać.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz