Jeśli znudziły się Wam
tradycyjne kotlety schabowe, to polecam dzisiejszy przepis na zawijaski ze
schabu. To danie jest także dla tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy nie
rezygnując z wieprzowiny. Zawijaski robi się szybko, trzeba tylko poczekać na ich
upieczenie. Jako dodatki proponuję sos ze świeżych ogórków oraz młodą marchewkę
z cebulką. Pycha!
Składniki:
Schab
Cebula pokrojona na pióra
Ulubione przyprawy: u mnie bazylia,
suszony czosnek, sól i pieprz
Na sos ogórkowy:
2 ogórki świeże
2 łyżki masła
250 ml śmietany 30%
pęczek koperku
szczypta cukru pudru
1 łyżeczka mąki
1 liść laurowy (może być zmielony)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
cytryna
Na duszoną marchewkę:
1 kg młodej marchwi
1 duża cebula
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Schab pokroić jak na kotlety, obić
tłuczkiem, obsypać przyprawami. Cebulę umieszczać na kotletach i rolować, tak
jak zrazy. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zawijaski krótko poddusić z każdej
strony. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym, naczynie przykryć pokrywą lub folią
aluminiową i piec w tem. 180ºC przez 1
godzinę.
Sos ogórkowy:
Obrać ogórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na
tarce grube oczka. Rozgrzać w rondelku 2 łyżki
masła, dodać ogórki, smażyć na średnim ogniu przez 5 min. Wrzucić liść laurowy,
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, po szczypcie soli, pieprzu i cukru
pudru. Zagotować wlać śmietanę, gotować na małym ogniu 2 min. Zdjąć z ognia,
przyprawić jeszcze łyżką soku z cytryny i posiekanym drobno koperkiem.
Duszona marchewka:
Marchewkę pokroić na plasterki lub zatrzeć
na tarce grube oczka, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku,
podlać wodą i ugotować do miękkości. Skrobię wymieszać w ¼ szkl. wody, wlać do
warzyw i szybko wymieszać. Dodać jogurt. Wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz