Rabarbar jest
owocem, czy warzywem? – okazuje się, że warzywem, chociaż najczęściej stosujemy
go w słodkich potrawach – ciastach, leguminach czy do produkcji dżemu lub kompotu. Ciekawostką jest, że w
rabarbarze jadalne są wyłącznie łodygi i niech nam nie przyjdzie do głowy
wykorzystanie jego liści, ponieważ są one mocno trujące. Rabarbar jest niskokaloryczny,
bogaty w cenne składniki mineralne, znany jest również ze swoich właściwości
przeczyszczających. Niestety, zawiera kwas szczawiowy, który osłabia kości i zęby
oraz powoduje odkładanie się kamieni nerkowych. Obróbka cieplna rabarbaru powoduje na szczęście rozkładanie tego szkodliwego kwasu. Pod wpływem wysokiej temperatury wzmacniają się również właściwości
przeciwnowotworowe rabarbaru - posiada on polifenole, które mogą nieść pomoc w zwalczaniu
komórek rakowych. Jeśli więc jemy rabarbar to niech on będzie w postaci
gotowanej, pieczonej lub duszonej.
Rabarbar z
powodzeniem możemy wykorzystywać w potrawach wytrawnych, jednak moja pierwsza propozycja
z jego użyciem jest na słodko. To ciasto jest czymś w rodzaju wielowarstwowej
tarty owocowej: delikatny krem waniliowy, mus rabarbarowy i słodka beza, a to
wszystko na kruchym, lekko migdałowym spodzie. Mus rabarbarowy przełamuje tutaj
słodycz pozostałych warstw i sprawia, że całość smakuje wyśmienicie. Bardzo
polecam do wypróbowania.
Składniki
Kruche ciasto na spód:
Kruche ciasto na spód:
150 g
mąki
100 g
mąki migdałowej
150 g
masła (w temperaturze pokojowej)
50 g
cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Krem waniliowy:
2 jajka
200 g
śmietanki 30-36%
80 g
śmietany 9%
½ szkl. cukru pudru
ekstrakt waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
Mus rabarbarowy:
750 g
rabarbaru
cukier – wg uznania (ok. ½ - ¾ szkl.)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Beza:
3 białka
200 g
drobnego cukru
Wykonanie spodu:
Wszystkie składki umieścić w
naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki tortownicy (do ¾ wysokości boków
tortownicy). Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie
schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą,
ryżem lub kulkami ceramicznymi i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym
do temperatury 190ºC. Po tym czasie
usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 7 min.
Wykonanie kremu
waniliowego:
Wszystkie składniki umieścić w
naczyniu i zmiksować na gładki krem, następnie wylać na podpieczony spód i piec
przez 25 min w temperaturze 180ºC. Wyjąć
z piekarnika i ostudzić.
Wykonanie musu
rabarbarowego:
Rabarbar umyć i pokroić na
kawałki, umieścić w garnku, dodać cukier i smażyć do czasu, aż rabarbar rozpadnie
się. Skrobię wymieszać z wodą i zagęścić mus rabarbarowy. Pozostawić do
ostygnięcia.
Wykonanie bezy:
Białka ubić na sztywno, następnie
dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość
cukru. Ubitą masę wyłożyć na papier do pieczenia umieszczony na blaszce (papier
do pieczenia należy wyciąć w kształcie koła o średnicy 24 cm – beza musi wielkością
pasować do pozostałych części ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 120ºC na 90 min. Po tym
czasie bezę wyjąć i ostudzić.
Montaż ciasta:
Na spód z masą waniliową wyłożyć mus rabarbarowy, a na
wierzch bezę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz