Jakiś czas temu, podczas obiadu
biznesowego w restauracji, namawiano mnie do spróbowania wątróbki z sosem
malinowym z balsamico, a ponieważ nie bardzo lubię tego typu połączenia, to w
karcie dań szukałam czegoś bardziej tradycyjnego. Jednak po przeanalizowaniu
karty stwierdziłam, że żadna potrawa nie trafia w moje gusta, więc wobec namów
i głosów, że nie będę zawiedziona „malinową” wątróbką, postanowiłam spróbować
tego połączenia… i na moje szczęście! Danie okazało się pyszne, sama byłam
zaskoczona jak bardzo wszystkie składniki do siebie pasują. Postanowiłam to
połączenie zastosować do dzisiejszej przystawki, czyli delikatny mus z wątróbek
drobiowych połączyłam z malinowym sosem. Palce lizać. Bardzo polecam!
Składniki (na 9
kokilek):
6 białek
750 g
wątróbek drobiowych
2 kromki pumpernikla
4 łyżki gęstej śmietany
4 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1,5 łyżeczki estragonu
3/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
3 łyżki masła
1,5 łyżki bułki tartej
Sos malinowy:
Maliny świeże lub mrożone
Ocet balsamiczny -
ilość wg uznania
Sposób przygotowania:
Składniki na sos dokładnie połączyć.
Wątróbki oczyścić i zmielić w maszynce wraz z
pokruszonym pumperniklem. Dodać śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek,
skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo starannie połączyć z wątróbką. Masę
wątróbkową wlać do kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką
tartą). Ustawić je na blasze z wodą, przykryć folią aluminiową i wstawić do
piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
Po ok. 15 minutach zdjąć folię, aby lekko zrumienić wierzch. Mus podawać polany
sosem malinowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz