środa, 23 maja 2012

Quiche - słone tarty

Tarty to danie popularne w kuchni francuskiej ale i u nas również zyskuje zwolenników. Jakiś czas temu w Lublinie powstała tarteria (podobno pierwsza w Polsce), która oferuje bogaty wybór tart słodkich i słonych, odwiedzam ją od czasu do czasu i  obserwuję jej rozwój. Widać, że Lublinianie zasmakowali w tym daniu. Tarty zyskały również dużą aprobatę wśród  moich domowników, więc dosyć często goszczą w mojej kuchni. Lubimy zwłaszcza tarty słone, które z powodzeniem zastępują trochę już „ograną” pizzę. Wariacji na temat nadzienia tartowego jest niezliczenie wiele, wszystko zależy od tego jakie składniki lubimy, taką tartę możemy wykonać. Stałym elementem tarty jest kruche ciasto, które mam wypróbowane i bazuję zawsze na tym samym przepisie oraz jajeczno-śmietanowe nadzienie, do którego dodaję to na co mam właśnie ochotę. Dzisiaj przepis na quiche czyli tarty słone. Jak dla mnie wszystkie cztery są pyszne, ale złoty medal wędruje do tej ze szparagami. Polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:
250 g mąki
150 g masla
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka mleka

Nadzienie:
Baza:
3 żółtka
200 ml śmietanki 30%

Dodatki nr 1
Brokuły
Czosnek
Szynka
Ser żółty
Sól, pieprz
Brokuły ugotować na półtwardo, ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. 


Dodatki nr 2
Szpinak
Łosoś
Ser feta
Czosnek
Odrobina soli, pieprz
Świeży szpinak poddusić razem z czosnkiem, ostudzić. Pokroić łososia i fetę, wymieszać ze szpinakiem. Doprawić.


Dodatki nr 3
Pieczarki
Cebula
Szynka
Sól, pieprz
Pieczarki, cebulę, szynkę pokroić i poddusić na oliwie. Doprawić 


Dodatki nr 4
Szparagi (u mnie białe, duże)
Cebula
Czosnek
Szynka
Sól, pieprz
Szparagi, cebulę i szynkę pokroić i poddusić na oliwie. Doprawić.


 Wykonanie:
Wszystkie składki na kruche ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart. Wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 7 min. Składniki nadzienia – bazę + dodatki – wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec przez 25 min w temperaturze 180ºC.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Zrobiłam wszystkie trzy słone tarty pycha ,a na imprezie podałam i zniknęły też prędko.
    Magda B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to fajne danie na imprezy, szybko "schodzi" :)

      Usuń