Tarty to danie popularne w kuchni francuskiej ale i u nas również
zyskuje zwolenników. Jakiś czas temu w Lublinie powstała tarteria (podobno
pierwsza w Polsce), która oferuje bogaty wybór tart słodkich i słonych, odwiedzam
ją od czasu do czasu i obserwuję jej
rozwój. Widać, że Lublinianie zasmakowali w tym daniu. Tarty zyskały również
dużą aprobatę wśród moich domowników,
więc dosyć często goszczą w mojej kuchni. Lubimy zwłaszcza tarty słone, które z
powodzeniem zastępują trochę już „ograną” pizzę. Wariacji na temat nadzienia
tartowego jest niezliczenie wiele, wszystko zależy od tego jakie składniki
lubimy, taką tartę możemy wykonać. Stałym elementem tarty jest kruche ciasto,
które mam wypróbowane i bazuję zawsze na tym samym przepisie oraz
jajeczno-śmietanowe nadzienie, do którego dodaję to na co mam właśnie ochotę.
Dzisiaj przepis na quiche czyli tarty słone. Jak dla mnie wszystkie cztery są
pyszne, ale złoty medal wędruje do tej ze szparagami. Polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g
mąki
150 g
masla
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie:
Baza:
3 żółtka
200 ml śmietanki 30%
Dodatki nr 1
Brokuły
Czosnek
Szynka
Ser żółty
Sól, pieprz
Brokuły ugotować na półtwardo, ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodatki nr 2
Szpinak
Łosoś
Ser feta
Czosnek
Odrobina soli, pieprz
Świeży szpinak poddusić razem z czosnkiem, ostudzić. Pokroić łososia i fetę, wymieszać ze szpinakiem. Doprawić.
Dodatki nr 3
Pieczarki
Cebula
Szynka
Sól, pieprz
Pieczarki, cebulę, szynkę pokroić i poddusić na oliwie. Doprawić
Dodatki nr 4
Szparagi (u mnie białe, duże)
Cebula
Czosnek
Szynka
Sól, pieprz
Szparagi, cebulę i szynkę pokroić i poddusić na oliwie. Doprawić.
Wykonanie:
Wszystkie
składki na kruche ciasto umieścić w naczyniu i zagnieść. Wylepić nim spód i boki formy do tart.
Wstawić na 1 h do lodówki. Po tym czasie schłodzone ciasto ponakłuwać, przykryć
papierem do pieczenia, obciążyć fasolą, ryżem lub kulkami ceramicznymi i
podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC. Po tym
czasie usunąć papier z obciążeniem i podpiekać jeszcze przez ok. 7 min. Składniki
nadzienia – bazę + dodatki – wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec przez
25 min w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
Zrobiłam wszystkie trzy słone tarty pycha ,a na imprezie podałam i zniknęły też prędko.
OdpowiedzUsuńMagda B
Tak, to fajne danie na imprezy, szybko "schodzi" :)
Usuń