Majówkowa pogoda sprzyja spacerom, jeździe na rowerze..., ogólnie mówiąc ruchowi na świeżym powietrzu, i dobrze, bo bez zbytnich wyrzutów sumienia możemy sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii, a tych dostarczą dzisiejsze drożdżówki z kremem pâtissière i czekoladą. Te drożdżówki to raj dla podniebienia, ciasto jest krucho-drożdżowe, bardzo delikatne, mało słodkie, natomiast krem słodki i bardzo waniliowy, a gorzka czekolada to przysłowiowa kropka nad "i". Jeśli macie ochotę na majówkowe kucharzenie, to drożdżówki będą doskonałe na słodkie śniadanie. Koniecznie do wypróbowania teraz lub w przyszłości. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki suchych drożdży instant
500 g mąki
50 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g masła (miękkiego w temperaturze pokojowej)
Składniki na krem pâtissière:
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 żółtka
50 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50-60 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drażetek czekoladowych (u mnie drażetki z Lidla)
1 lekko ubite jajko do posmarowania
Wieczorem przygotować ciasto i krem pâtissière.
Wykonanie ciasta:
Drożdże
wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i 1 łyżeczką cukru i odstawić na
10 - 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone
drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wszystko wyrobić (ja drożdżowe ciasto wyrabiam wyłącznie rękami), dodać pozostałe 2 jajka i dalej wyrabiać. Ciasto ma być gładkie i
elastyczne. Dodawać po 2 łyżki masła, cały czas wyrabiając. Jak tylko
masło połączy się z ciastem, dodawać kolejne łyżki masła. Miskę
przykryć przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do
podwojenia objętości. Ciasto odgazować
przez uderzenie go pięścią i wstawić przykryte na noc do lodówki.
Wykonanie kremu pâtissière:
Zagotować 200 ml
mleka w garnku. W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką
ziemniaczaną i 50 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując.
Przelać całość do garnka i cały czas mieszając zagotować do
zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i
wymieszać z ekstraktem z wanilii.
Przykryć i pozostawić na noc w lodówce do schłodzenia.
Montaż drożdżówek:
Ciasto rozwałkować na
posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 45 cm i
o grubości 1/2 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarować zimny krem i
posypać kawałeczkami czekolady. Dłuższe boki ciasta złożyć do
środka, tak aby spotkały się pośrodku. Przekroić ciasto w tym miejscu
(miejscu złączenia złożonych boków) na dwie części. Każdą połówkę kroić
w poprzek na paski (będzie ich ok. 12 z połówki). Układać je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w odległości 2 cm od siebie. Odstawić do
wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz