środa, 2 maja 2012

Drożdżówki z kremem pâtissière i gorzką czekoladą


Majówkowa pogoda sprzyja spacerom, jeździe na rowerze..., ogólnie mówiąc ruchowi na świeżym powietrzu, i dobrze, bo bez zbytnich wyrzutów sumienia możemy sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii, a tych dostarczą dzisiejsze drożdżówki z kremem pâtissière i czekoladą. Te drożdżówki to raj dla podniebienia, ciasto jest krucho-drożdżowe, bardzo delikatne, mało słodkie, natomiast krem słodki i bardzo waniliowy, a gorzka czekolada to przysłowiowa kropka nad "i". Jeśli macie ochotę na majówkowe kucharzenie, to drożdżówki będą doskonałe na słodkie śniadanie. Koniecznie do wypróbowania teraz lub w przyszłości. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto: 
2 łyżeczki suchych drożdży instant
500 g mąki
50 g cukru  
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g  masła (miękkiego w temperaturze pokojowej)  

Składniki na krem pâtissière: 
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 żółtka
50 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

50-60 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drażetek czekoladowych (u mnie drażetki z Lidla)
1 lekko ubite  jajko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto i krem pâtissière. 

Wykonanie ciasta:
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłej wody i 1 łyżeczką cukru i odstawić na 10 - 15 minut.  Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone  drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wszystko wyrobić (ja drożdżowe ciasto wyrabiam wyłącznie rękami), dodać pozostałe 2 jajka i dalej wyrabiać. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dodawać po 2 łyżki masła, cały czas wyrabiając. Jak tylko masło połączy się z ciastem,  dodawać kolejne łyżki masła. Miskę przykryć przezroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przez uderzenie go pięścią i wstawić przykryte na noc do lodówki. 
Wykonanie kremu pâtissière:
Zagotować 200 ml mleka w garnku. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 50 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Przykryć i pozostawić na noc w lodówce do schłodzenia.

Montaż drożdżówek:
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 45 cm i o grubości 1/2 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarować zimny krem i posypać kawałeczkami czekolady. Dłuższe boki ciasta złożyć do środka, tak aby spotkały się pośrodku. Przekroić ciasto w tym miejscu (miejscu złączenia złożonych boków) na dwie części. Każdą połówkę kroić w poprzek na paski (będzie ich ok. 12 z połówki). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować  roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.

Smacznego!

Inspirowałam się tym przepisem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz