poniedziałek, 14 maja 2012

Pasztet cukiniowo-ciecierzycowy z oscypkiem

To kolejny mój ulubiony pasztet bezmięsny. Jest wilgotny z wyraźnie wyczuwalnym wędzonym posmakiem, który daje oscypek. Świetnie smakuje z podpieczonymi, chrupiącymi bułeczkami lub świeżym chlebem. Polecam!


Składniki:
4 nieduże cukinie - ok. 1.30kg
1 mała cebula,
1 szczypta chilli
4-5 łyżek otrębów owsianych
sól, pieprz
1 puszka ciecierzycy (450 g) lub 3/4 szkl. suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc,
następnie odcedzonej, zalanej świeżą wodą i ugotowanej do miękkości
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duża szczypta majeranku
125 g wędzonego oscypka, startego na tarce (może być też inny podwędzany ser)
3 białka

Wykonanie:
Cukinię, ze skórką, zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka. Lekko posolić i odstawić na kilka godzin (w lodówce można na 24godz.). Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie, następnie dodać startą cukinię i dusić razem. Dodać pieprz do smaku, smażyć do momentu odparowania cukiniowego soku i miękkości cukinii. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Jeśli w tym czasie cukinia puści jeszcze trochę soku, należy go odlać. Dodać otręby, wymieszać. Ciecierzycę zmiksować na pastę z odrobiną wody, w której się gotowała (lub zalewy z puszki) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny, majeranek, chilii, pieprz, a następnie oscypek, całość wymieszać, dosolić wg uznania. Dodawać pianę z białek w dwóch partiach, całość delikatnie mieszając. Jeśli masa jest za rzadka dodać dodatkową łyżkę otrąb.

Masę przelać do żaroodpornej foremki lub blaszki natłuszczonej i wysypanej tartą bułką.
Piec 1 godz. w 180st.C. Studzić w foremce.
 
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga.

4 komentarze:

  1. Wspaniały pasztet, zrobiłam go zgodnie z przepisem, ale nie miałam cierpliwości, aby dostatecznie wysmażyć cukinię i dlatego wyszedł mi trochę za wilgotny, jednak krótkie podsuszenie na blaszce załatwiło ten problem. Co ciekawe, smakował także R. Ciekawe jak z kalorycznością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował :) Nie sądzę, żeby był bardzo kaloryczny - to prawie same warzywa, natomiast z jajek są użyte białka, które nie dostarczają wielu kalorii. Źródłem największej ilości kalorii jest tutaj ser, ale nie jest go tutaj aż tak wiele, więc można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek :)

      Usuń
  2. Pasztet świetny zresztą jak i inne ,które często robię ale najbardziej się cieszę,że posmakował mojej przyjaciółce z Australii. Powiedziała ze po powrocie do Sydnay zajrzy do Twoich przepisów.:))))) Magda B

    OdpowiedzUsuń