Zawsze czekam na ten okres w ciągu roku - kiedy pojawiają się truskawki i czereśnie. To one rozpoczynają owocowe szaleństwo, później będą maliny i jagody, które również uwielbiam. Póki co zaczynają się truskawki, więc można z nich korzystać do woli, ja mogłabym nawet przejść na "dietę" truskawkową - truskawki pod różną postacią: truskawki saute, z jogurtem, w eton mess (z bezami i śmietanką), w serniku, na kruchym cieście, w tartach (zwłaszcza z kremem patiserie), a przede wszystkim w tortach. No tak, dlatego słowo dieta ujęłam w cudzysłowiu ;). Dzisiaj jedna z propozycji z użyciem truskawek - tort z kremem waniliowym, na ciemnym biszkopcie. Ozdoba tortu wykonana jest z wafli, które zrolowałam - aby umożliwić to zrolowanie, wafel należy okryć zwilżoną ściereczką, dzięki temu zrobi się elastyczny. Następnie pokroić na trzy równe części, te części natomiast na połowę i można je już rolować. Tort okazał się lekki i bardzo smaczny. Polecam!
SKŁADNIKI
Biszkopt:
7 jajek
10 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem waniliowy:
Na krem patissiere:
4 jajka
65 g cukru
335 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Ponadto:
300 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
Poncz:
300 ml wody
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
Na pokrycie tortu:
800 ml śmietanki 36%
3 śmietan fiksy
2/3 szl. cukru pudru
oraz
rurki waflowe
truskawki
listki mięty
WYKONANIE:
Biszkopt
(upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej
ubijając, dodać cukier i żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem i
kakao delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piekarnik nagrzać do
temperatury 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 40 min. Następnego dnia przekroić na trzy części.
Poncz:
Wszystkie
składniki wymieszać.
Krem
waniliowy:
W
przeddzień wykonania tortu wykonać krem patissiere: Zagotować mleko
w garnku, odlewając wcześniej ok. 50 ml. W misce ubić
mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 50 ml mleka.
Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość
do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia
masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać z ekstraktem
z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
Ubić
śmietanę, do ubitej dodać cukier puder i mascarpone i zmiksować
na gęsty krem, następnie dodawać po jednej łyżce schłodzonego
kremu patiserie cały czas ubijając.
Na
pokrycie tortu:
Wszystkie
składniki zmiksować na sztywno.
Montaż
tortu:
Pierwszą
warstwę biszkoptu nasączyć, nałożyć 1/2 kremu waniliowego oraz
pokrojone truskawki, przykryć drugą częścią, nasączyć ją,
nałożyć pozostały krem oraz truskawki. Przykryć trzecią
częścią, nasączyć ją, pokryć bitą śmietaną wzmocnioną
zagęstnikiem (śmietan fiksem). Ozdabiać zrolowanymi waflami,
truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!
Dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAga, pewnie każdy chciał dostać z wafelkiem! Widzę jednak, że sprytnie umieściłaś je tak, aby każdy miał szansę go schrupać: albo leżącego albo stojącego :)
OdpowiedzUsuńAnia, a Ty sprytnie to zauważyłaś :)
Usuń