poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tort waniliowy z truskawkami

Zawsze czekam na ten okres w ciągu roku - kiedy pojawiają się truskawki i czereśnie. To one rozpoczynają owocowe szaleństwo, później będą maliny i jagody, które również uwielbiam. Póki co zaczynają się truskawki, więc można z nich korzystać do woli, ja mogłabym nawet przejść na "dietę" truskawkową - truskawki pod różną postacią: truskawki saute, z jogurtem, w eton mess (z bezami i śmietanką), w serniku, na kruchym cieście, w tartach (zwłaszcza z kremem patiserie), a przede wszystkim w tortach. No tak, dlatego słowo dieta ujęłam w cudzysłowiu ;). Dzisiaj jedna z propozycji z użyciem truskawek - tort z kremem waniliowym, na ciemnym biszkopcie. Ozdoba tortu wykonana jest z wafli, które zrolowałam - aby umożliwić to zrolowanie, wafel należy okryć zwilżoną ściereczką, dzięki temu zrobi się elastyczny. Następnie pokroić na trzy równe części, te części natomiast na połowę i można je już rolować. Tort okazał się lekki i bardzo smaczny. Polecam!

SKŁADNIKI

Biszkopt:

7 jajek
10 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem waniliowy:

Na krem patissiere:
4 jajka
65 g cukru
335 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej

Ponadto:
300 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru

Poncz:
300 ml wody
cukier waniliowy
sok z połowy cytryny

Na pokrycie tortu:
800 ml śmietanki 36%
3 śmietan fiksy
2/3 szl. cukru pudru

oraz
rurki waflowe
truskawki
listki mięty

WYKONANIE:


Biszkopt (upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając, dodać cukier i żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 min. Następnego dnia przekroić na trzy części.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.

Krem waniliowy:
W przeddzień wykonania tortu wykonać krem patissiere: Zagotować mleko w garnku, odlewając wcześniej ok. 50 ml. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 50 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.

Ubić śmietanę, do ubitej dodać cukier puder i mascarpone i zmiksować na gęsty krem, następnie dodawać po jednej łyżce schłodzonego kremu patiserie cały czas ubijając. 

Na pokrycie tortu:
Wszystkie składniki zmiksować na sztywno.

 Montaż tortu:
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć, nałożyć 1/2 kremu waniliowego oraz pokrojone truskawki, przykryć drugą częścią, nasączyć ją, nałożyć pozostały krem oraz truskawki. Przykryć trzecią częścią, nasączyć ją, pokryć bitą śmietaną wzmocnioną zagęstnikiem (śmietan fiksem). Ozdabiać zrolowanymi waflami, truskawkami i listkami mięty.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Aga, pewnie każdy chciał dostać z wafelkiem! Widzę jednak, że sprytnie umieściłaś je tak, aby każdy miał szansę go schrupać: albo leżącego albo stojącego :)

    OdpowiedzUsuń