niedziela, 16 czerwca 2013

Charlotte czekoladowa



Charlotte to ciasto łatwe w przygotowaniu, a jednocześncie spektakularne. W cukierni z pewnością sięgnęłabym po nie w pierwszej kolejności - przyciąga wzrok. Wspaniale, powiecie, a smak? Jeśli byłaby to charlotte, tak jak z tego przepisu, to przepadłam. Po prostu jest doskonała. Puszysty, nasączony kawą biszkopt, śmietanka z bakaliami (wcześniej macerowanymi w alkoholu), a na koniec mus czekoladowy. Czy trzeba czegoś więcej? Zapewniam, że to wystarczy, żeby się zapomnieć i zjeść zbyt wiele :) Bardzo polecam!


W tle, makaroniki z tego przepisu.
Składniki:
Biszkopt z tego przepisu.
150 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców (rodzynek, daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej)
ok. 50 g orzechów laskowych  - pokrojonych 
wódka 
800 ml śmietanki 36%
2,5 łyżki żelatyny
15 dkg cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady (70%)
ok. 300 ml mocnej kawy



Wykonanie:
Bakalie zalać wódką i pozostawić na ok. 3 godziny.
Upieczony biszkopt nasączyć kawą i pokroić w paski.
Czekoladę rozpuścić (np. wstawiając do gorącego piekarnika, zaraz po upieczeniu biszkoptu).
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudem, połowę wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, do pozostałej dodać bakalie z wódką, orzechy laskowe i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

Montaż ciasta:
Miskę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Układać ściśle (na ściankach miski) pokrojone biszkopty. Na biszkopty wyłożyć śmietanę z bakaliami, a następnie mus czekoladowy. Całość pokryć pozostałymi biszkoptami i przykryć folią. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, ostrożnie zdjąć folię przykrywającą ciasto i wyłożyć charlottę na paterę. Usunąć folię. Ciasto posypać kakaem i ozdobić truskawkami i listkami mięty.

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Piękna ta charlotta! Kremy leciutkie z zaskakującą obecnością bakalii. Przepyszna!

    OdpowiedzUsuń