sobota, 29 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami

Te drożdżówki są znakomite. Smakowały wszystkim bez wyjątku, nawet mój małżonek nieprzepadający za tego rodzaju wypiekami był zachwycony. I to jest ich najlepsza rekomendacja. Koniecznie wypróbujcie.

Przepis z Moich wypieków.com z moimi modyfikacjami.

Składniki (na 9 szt.)

Ciasto drożdżowe:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g roztopionego masła
7 g drożdży suchych
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Serek:
opakowanie serka Bielucha - naturalnego
120 g mascarpone
3 łyżki cukru trzcinowego muscovado

Kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
60 g roztopionego masła

Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść (można podsypywać lekko mąką) i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nałożyć łyżkę serka i nałożyć pokrojone truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C przez 22 min.
Serek:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz