poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tort makowy

U mnie słodyczowe szaleństwo trwa: babeczki, drożdżówki, torty... Piekę dla rodziny i przyjaciół, a później wspólnie pałaszujemy słodkie smakołyki :). Desery najlepiej smakują mi  przy filiżance kawy, konsumowane w towarzystwie bliskich osób. Te chwile są bezcenne :). 
Mając na uwadze karnawałowy czas możecie poszaleć ze słodkościami. Dzisiaj proponuję tort makowy. Biszkopt makowy jest z dodatkiem bakalii (ozdoby tortu zdradzają, że są to m.in. suszone śliwki, morele, rodzynki sułtańskie), natomiast krem jest taki sam jak w torcie z tego przepisu. Do tortu użyłam konfitur agrestowych, które dostałam w prezencie ale inne kwaskowe również będą tutaj pasowały np. wiśniowe lub żurawinowe. Gościom tort smakował, co jest chyba najlepszą rekomendacją do jego wypróbowania, tak więc: polecam!

Składniki:

Biszkopt makowy:
300 g maku
8 jajek
1,5 szkl. cukru 
1 łyżka miodu
garść pokrojonych: orzechów włoskich, suszonych śliwek, moreli, rodzynek sułtańskich
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach migdałowy
2 cukry waniliowe
1 łyżka kakao.

Krem kawowy:
50 dkg serka mascarpone
3/4 szkl. cukru pudru
600 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

Dodatkowo:
konfitura
bakalie do ozdoby
Wykonanie:

Biszkopt:
Mak przepłukać, umieścić w garnku, zalać wodą, zagotować i gotować przez ok 10 min. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę dwa razy. Dodać bakalie.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mak z bakaliami i pozostałe składniki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Całość wlać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt nie jest płynny w środku. Jeśli patyczek nie będzie suchy, przedłużyć czas pieczenia.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na trzy placki.

Krem kawowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dalej miksować, do momentu, aż krem zgęstnieje. Do kawy dodać kilka kropli zagotowanej wody, dodać do kremu i wymieszać.

Montaż tortu:
Na pierwszy placek makowy położyć cienką warstwę konfitury, położyć część kremu (pamiętając o tym aby pozostawić część kremu na pokrycie całego tortu), przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynności z konfiturą oraz kremem. Położyć trzeci placek. Cały tort pokryć pozostawionym kremem. Boki tortu obłożyć makiem.  Górę tortu ozdobić bakaliami.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cukiernik to Twoje zapasowe powołanie???;)))
    Piękny ten tort!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś mnie ciągnie do tych wypieków, chyba mam ducha łasucha :D Dzięki za ponowne słowa uznania i pozdrawiam gorąco :)

      Usuń
  2. Nie dość, że piękny, to jeszcze przepyszny, delikatny, o umiarkowanej dozie słodyczy. Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń