Na to ciastko w czasach studenckich chodziłam do "Chmielewskiego". Uwielbiałam tamtejsze wuzetki, może nie samą kawiarnię, której atmosfera nie zachwycała, ale w cukierni można je było nabyć na wynos.
Od dawna wuzetkę piekę sama i mimo, że to wersja odchudzona, bo ze śmietaną 18% to taka smakuje mi najlepiej. Ciasto robi się ekspresowo, wystarczy upiec biszkopt i przełożyć go śmietaną wymieszaną z cukrem i żelatyną i mamy pyszny deser. Bardzo polecam!
Składniki:
Biszkopt:
7
jajek
10
łyżek cukru
7
łyżek mąki
2
łyżki kakao
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
1/2 l
śmietany 18%
4
łyżki cukru pudru
1
torebka cukru waniliowego
2
łyżki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej
ubijając, dodać cukier i żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem i
kakao delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piekarnik nagrzać do
temperatury 180 st. C. Blaszkę o wymiarze 36x21 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piec 40 min. Przekroić na dwie części.
Przełożenie:
Żelatynę
umieścić w garnuszku i zalać 1/2 szkl. wody, odstawić na 10 min.
Po tym czasie garnek postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, do
momentu rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę zmiksować z cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodać żelatynę i ponownie zmiksować.
Odstawić na chwilę. Kiedy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na
dolną część biszkoptu i przykryć górną częścią. Można
odłożyć część masy śmietanowej i nanieść cienką warstwę na
wierzchu ciasta. Posypać całość kakaem.
Jeśli
chcecie zrobić rozetki, takie jak na zdjęciu, najlepiej robić je z
ubitej śmietany kremówki.
Smacznego!
Mniam, bardzo lubię wuzetki a te domowe smakują mi najbardziej.
OdpowiedzUsuńJa mam tak samo :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńChyba zrobię, zwłaszcza ta śmietana w wersji light mnie kusi;-)Bardzo dobry fotograf robił zdjęcie ciasteczka, aż się chce zjeść ... pozdrawiam Sylwia.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wuzetka w tej wersji ma bardziej wyraźny smak - to przez kwaskową śmietanę, a ponieważ nie lubię mdłych ciast, to ta smakuje mi bardzo. Dziękuję za tego fotografa :), tę sztukę dopiero poznaję, ale mam z tego niezłą frajdę :) Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki :)
Usuńnie wiem jak z tą śmietaną, to ma być słodka śmietanka do ubijania czy śmietana kwaśna?
OdpowiedzUsuńJa używam kwaśnej śmietany 18% z Krasnegostawu, ta najbardziej mi tutaj odpowiada i taką polecam.
UsuńZrobiłam; przepis jest bardzo prosty a ciasto przepyszne!!! Drobny dodatek - nasączyłam blaty ponczem - ok. 1/2 szklanki. Polecam!!! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało :)
Usuń