wtorek, 25 grudnia 2012

Życzenia Bożonarodzeniowe i świąteczny tort z żurawiną


             Radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
                       ciepła, wiary i życzliwości,
      a
na świątecznych stołach samych pyszności!


Na ten świąteczny czas proponuję przepis na orzechowy tort z żurawiną, kandyzowaną skórką pomarańczową oraz kremem kawowym na bazie serka mascarpone. Wszystkie składniki doskonale się komponują, więc tort jest znakomity. Polecam!

Składniki:

Biszkopt orzechowy (na 24 cm tortownicę):
25 dkg orzechów włoskich - zmielonych
25 dkg cukru
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka octu

Krem kawowy:
75 dkg serka mascarpone
3/4 szkl. cukru pudru
375 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  

Żurawina do przełożenia:
1/2 kg żurawiny świeżej lub mrożonej
ok. 1/3 - 1/2 szkl. cukru

Ponadto:
kandyzowana skórka pomarańczowa

Poncz:
1 szkl. zagotowanej wody
pół cytryny
pół torebki cukru waniliowego

Do ozdoby:
ok. 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich
żurawina suszona

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka, całość zmiksować na puszystą masę. Bułkę tartą wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, a następnie wraz z octem dodać do ubitych jajek. Dokładnie ale delikatnie wszytko połączyć. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 min. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy placki.

Krem kawowy:
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i dalej miksować, do momentu, aż krem zgęstnieje. Do kawy dodać kilka kropli zagotowanej wody, dodać do kremu i wymieszać.

Żurawina do przełożenia:
Żurawinę umieścić w garnku, dodać cukier, podgrzewać do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne, a żurawina zacznie pękać. Wystudzić.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.

Montaż tortu:
Pierwszy placek orzechowy naponczować, ułożyć część żurawiny, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową, położyć część kremu (pamiętając o tym aby pozostawić część kremu na pokrycie całego tortu), przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynności z ponczowaniem, żurawiną, skórką pomarańczową oraz kremem. Położyć trzeci placek, naponczować. Cały tort pokryć pozostawionym kremem. Boki tortu obłożyć zmielonymi orzechami. Górę tortu ozdobić suszoną żurawiną, skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami.

Smacznego!
                                               

4 komentarze:

  1. Jesteś specjalistką od tortów! Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten rodzaj ciast najbardziej lubię wykonywać, dobrze sie przy tym bawię:) Dziękuję i życzę przyjemnego świętowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały tort już zrobiłam go dwa razy i wszyscy byli zachwyceni. Mniam Magda B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mi też bardzo smakuje, to jeden z moich ulubionych :)

      Usuń