czwartek, 24 stycznia 2013

Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone

Ten sos do makaronu przypadł do gustu całej naszej rodzinie. Jest bardzo kremowy, lekko pomidorowy, z bardzo wyczuwalnym smakiem bazylii. Pierwszy raz jadłam go u mojej przyjaciółki, która znalazła przepis na opakowaniu serka mascarpone. Przyznaję, że nigdy nie czytam zawartych na opakowaniach przepisów ale wygląda na to, że to chyba błąd, ponieważ ten sos jest pyszny. Można dodać do niego mięso (najlepiej pierś drobiową albo polędwiczkę wieprzową) ale bez tego dodatku też będzie smakowity. Polecam bardzo do makaronu razowego. Pycha!

 Składniki na sos:
duża cebula pokrojona w kostkę
puszka pomidorów krojonych
250 g mascarpone
sól, pieprz, bazylia
2 łyżki oliwy

mała polędwiczka wieprzowa albo podwójna pierś z kurczaka

Ponadto:
Makaron razowy ugotowany al dente.

Wykonanie:
Cebulkę podsmażyć na miękko na oliwie. Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawy, usmażyć na wolnym ogniu, często mieszając aby nie przypalić cebuli. Dodać pomidory i dusić przez ok 7 min. Na koniec dodać mascarpone i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serka.
Podawać z makaronem, najlepiej razowym.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis na szybki obiad wszyscy zjedli ze smakiem czyli cztery domowniki ;)
    Magda B

    OdpowiedzUsuń