Kiedy moja najmłodsza córeczka
pierwszy raz zobaczyła palmy podczas wakacji spędzanych w ciepłych krajach,
stwierdziła: „Duzie mają tu anianiasy :) Dlaczego o tym piszę?, przypomniało mi się to, kiedy tworzyłam
kompozycję do fotografii do tego posta. Z tych „dużych ananasów” pochodzi
składnik do dzisiejszej potrawy - daktyle.
Pamiętam, kiedy w
czasach PRL-u dostawaliśmy paczki od rodziny z Zachodu - były w nich również
daktyle. Wszystko z tych paczek schodziło na pniu ale nie daktyle, tylko one były traktowane
po macoszemu. Dlaczego?, sama nie wiem, pewnie w porównaniu do innych produktów,
wtedy wypadały dosyć blado, ale ogólnie były za słodkie i jakieś takie
„niewchodzące”.
Dzisiaj inaczej
patrzę na te suszone owoce, odkrywam je na nowo i stwierdzam, że jest wiele
możliwości na ich użycie, chociażby tak najprościej: z ubitą śmietanką kremówką
i malinami. Pycha.
Ostatnio kupiłam większą ilość daktyli (po spróbowaniu jednego i stwierdzeniu, że są bardzo smaczne) i
kombinowałam co by tu z nich wyczarować. Pomysł przyszedł sam, kiedy zostało mi
sporo ciasta po produkcji pierogów z tego przepisu– pierogi z daktylami! Przyznaję, że pierożki wyszły całkiem smaczne, zwłaszcza
z dodatkiem jogurtu naturalnego i malin. Warto spróbować, tym bardziej mając na
uwadze to, że daktyle mają mnóstwo witamin i właściwości leczniczych, a
mianowicie:
- są bogatym źródłem
witamin A, C, E, niektórych witamin z grupy B oraz kwasu foliowego;
- zawierają potas,
żelazo, magnez, wapń i fosfor;
- mają właściwości
przeciwbólowe i przeciwzapalne dzięki dużej zawartości naturalnych
salicylanów;
- zwiększają
odporność organizmu, za sprawą zawartych w nich antyoksydantów;
- chronią przed
miażdżycą, uniemożliwiając odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach
naczyń krwionośnych.
Jedzmy więc daktyle
na zdrowie!, a pierożki bardzo polecam:)
Składniki i
wykonanie ciasta
znajdziecie tutaj.
Składniki na
farsz:
150
g
daktyli
150
g
ricotty
Kandyzowana skórka pomarańczowa – do smaku
Wykonanie farszu:
Daktyle i skórkę pomarańczową zmielić w maszynce do mięsa.
Wymieszać z ricottą. Całość ponownie zmielić. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty
dodać więcej serka.
Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i lepić pierożki. Gotowe
pierożki rzucać na gotującą wodę i gotować 1 min po wypłynięciu. Podawać z malinami
i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz