środa, 23 stycznia 2013

Pierożki z daktylami


  Kiedy moja najmłodsza córeczka pierwszy raz zobaczyła palmy podczas wakacji spędzanych w ciepłych krajach, stwierdziła: „Duzie mają tu anianiasy :) Dlaczego o tym piszę?, przypomniało mi się to, kiedy tworzyłam kompozycję do fotografii do tego posta.   Z tych „dużych ananasów” pochodzi składnik do dzisiejszej potrawy - daktyle.
    Pamiętam, kiedy w czasach PRL-u dostawaliśmy paczki od rodziny z Zachodu - były w nich również daktyle. Wszystko z tych paczek schodziło na pniu ale nie daktyle, tylko one były traktowane po macoszemu. Dlaczego?, sama nie wiem, pewnie w porównaniu do innych produktów, wtedy wypadały dosyć blado, ale ogólnie były za słodkie i jakieś takie „niewchodzące”.
    Dzisiaj inaczej patrzę na te suszone owoce, odkrywam je na nowo i stwierdzam, że jest wiele możliwości na ich użycie, chociażby tak najprościej: z ubitą śmietanką kremówką i malinami. Pycha.
    Ostatnio kupiłam większą ilość daktyli (po spróbowaniu jednego i stwierdzeniu, że są bardzo smaczne) i kombinowałam co by tu z nich wyczarować. Pomysł przyszedł sam, kiedy zostało mi sporo ciasta po produkcji pierogów z tego przepisu– pierogi z daktylami! Przyznaję, że pierożki wyszły całkiem smaczne, zwłaszcza z dodatkiem jogurtu naturalnego i malin. Warto spróbować, tym bardziej mając na uwadze to, że daktyle mają mnóstwo witamin i właściwości leczniczych, a mianowicie:
- są bogatym źródłem witamin A, C, E, niektórych witamin z grupy B oraz kwasu foliowego;
- zawierają potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor;
- mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne dzięki dużej zawartości naturalnych salicylanów;
- zwiększają odporność organizmu, za sprawą zawartych w nich antyoksydantów;
- chronią przed miażdżycą, uniemożliwiając odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.

Jedzmy więc daktyle na zdrowie!, a pierożki bardzo polecam:)

Składniki i wykonanie ciasta znajdziecie tutaj.

Składniki na farsz:
150 g daktyli
150 g ricotty
Kandyzowana skórka pomarańczowa – do smaku

Wykonanie farszu:
Daktyle i skórkę pomarańczową zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać z ricottą. Całość ponownie zmielić. Jeżeli farsz będzie zbyt gęsty dodać więcej serka.
Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i lepić pierożki. Gotowe pierożki rzucać na gotującą wodę i gotować 1 min po wypłynięciu. Podawać z malinami i jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz