Te babeczki to świetny pomysł na Święta Wielkanocne dla naszych maluszków. Moje dzieci, kiedy je zobaczyły wpadły w zachwyt. Smakują równie dobrze. Ich smak przypomina mi chrupiącego gofra z bitą śmietaną. Do zrobienia króliczych uszu bardzo nadają się pianki kaczuszki. Niestety, babeczki są dosyć pracochłonne, ale dla takiego efektu warto się trochę potrudzić. Polecam!
Źródło pomysłu na dekorację tutaj, natomiast przepisu: „Muffiny-małe, ale za to przepyszne”.
Przepis:
Składniki na babeczki:
270 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
175 g cukru
100 ml oleju roślinnego
280 g maślanki
½ opakowania budyniu czekoladowego w proszku
60 ml mleka
Składniki na krem:
120 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
Cukier puder (wg uznania)
Olejek waniliowy
Do dekoracji:
Pianki
Wiórki kokosowe
Groszki czekoladowe
Wykonanie babeczek:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Zmieszać 200 g mąki z 140 g cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i sodą oczyszczoną. Rozmącić 1 jajko, wymieszać je z 80 ml oleju i maślanką. Dodać mieszankę mączną i wymieszać do połączenia się składników. Ciast nałożyć do papilotek. Resztę mąki (70 g) wymieszać z 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, resztą cukru (35 g) i budyniem czekoladowym. Pozostałe jajko rozmącić, wymieszać z pozostałym olejem i mlekiem. Dodać suche składniki, wymieszać i nałożyć ciemne ciasto na środek jasnego. Muffiny wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min.
Wykonanie kremu i montaż babeczek:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Nakładać na babeczki.
Na krem nałożyć piankowe uszy, noski, policzki oraz oczka z czekoladowych groszków.
Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz