sobota, 7 kwietnia 2012

Drożdżowy kosz wielkanocny



Z okazji  Świąt Wielkanocnych życzę Wam wielu radosnych i niepowtarzalnych chwil, serdecznych spotkań rodzinnych przy świątecznym, suto zastawionym stole, przyjaznych rozmów, miłych gestów i wszelkiej pomyślności.


Drożdżowy kosz wielkanocny.

Na ciasto:
1 kg mąki
40 g drożdży
2 jajka
80 g cukru
0,5 l mleka (letniego)
50 g masła (roztopionego)
1 łyżeczka soli
Skórka otarta z jednej cytryny
na lukier
200 g cukru pudru
4 łyżki wody
oprócz tego:
tłuszcz do wysmarowania miseczki
2 żółtka (do smarowania ciasta)
Naczynie na którym pieczemy kosz (najlepiej żeby miało ok. 17 cm średnicy
drut do uformowania uchwytu dopasowany "na oko" do miski

Wykonanie ciasta drożdżowego:
Przesiać mąkę do miski, Zrobić w niej dołek, rozkruszyć i włożyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min., żeby drożdże zaczęły pracować.  Gdy już widzimy, ze drożdże pracują tzn, powstają pęcherzyki, rozczyn się podnosi to mieszamy go z całą mąką, cukrem i  solą oraz startą skórkę cytrynową. Wbijamy jajka i wyrabiamy, stopniowo dodając letnie mleko i tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy odchodzi od rąk i dna miski, jest gładkie i błyszczące.
Przykryć miskę i odstawić na ok. 30 min, do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Wykonanie kosza:
Wyrośnięte ciast podzielić na 26 kawałków o jednakowej wadze. Z 20 kawałków uformować wałki o długości ok. 35 cm i upleść z nich siatkę. Misę żaroodporną posmarować od zewnątrz masłem, ułożyć na niej siatkę, docisnąć i odciąć zbędne kawałki ciasta. Z dwóch kawałków ciasta uformować dwa wałki o długości 40 cm i skręcić z nich sznur. Ze sznura uformować pierścień, który będzie podstawą kosza. Końce sznura skleić rozmąconym sznurem. Z dwóch kawałków uformować cienkie wałki. Skręcić z nich sznur i owinąć z nich wygięty na kształt uchwytu kawałek drutu. Z pozostałego ciasta uformować trzy wałki, spleść warkocz i ułożyć je dookoła brzegu kosza. Końce warkocza skleić żółtkiem. Nagrzać piekarnik do 220 st. Części kosza posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec na najniższym poziomie piekarnika 45 min. Po 15 min w czasie pieczenia przykryć pergaminem. Podstawę i uchwyt piec oddzielnie ok. 25 min. Zrobić gęsty lukier z cukru pudru i wody. Złożyć kosz z upieczonych części i polukrować.

Źródło przepisu: Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd.
Instrukcja wykonania kosza tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz