W baklavie zasmakowaliśmy będąc na wakacjach w Grecji. Stamtąd
też przywieźliśmy baklavowe zapasy, które niestety skończyły się dosyć szybko
:/ Postanowiłam więc sama upiec to pyszne ciasto. I tutaj powstał problem,
ponieważ nigdzie w Lublinie nie mogłam dostać ciasta fillo. Od jakiegoś czasu jego
nabycie w naszym mieście nie stanowi problemu, stąd baklavę piekę stosunkowo często.
Jak większość bałkańskich deserów i ten również jest bardzo słodki, dlatego z dobrą,
gorzką kawą smakuje mi najlepiej. Polecam!
Składniki:
opakowanie ciasta filo
250 g orzechów laskowych
250 g migdałów
2 łyżeczki cynamonu
¼ szklanki cukru
200 g klarowanego masła,
roztopionego
migdały do dekoracji
Syrop:
1½ szklanki cukru
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka wody z kwiatu
pomarańczy
Wykonanie:
Przygotować syrop, wszystkie składniki umieścić w garnku,
zagotować i gotować ok. 10 min. Ostudzić. Orzechy drobno pokroić i wymieszać z
cynamonem i cukrem.
Formę o wymiarach 34x22 wysmarować masłem. Ciasto fillo
przekroić na połowę, przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie wyschło. W formie
ułożyć jeden płat ciasta i posmarować go masłem, tak samo postąpić z kolejnymi
siedmioma płatami, nie zapominając o każdorazowym przykrywaniu nieużywanego
ciasta zwilżoną ściereczką. Na osiem płatów ciasta ułożyć połowę porcji
orzechów i przykryć czterema płatami ciasta, każdy z nich smarując masłem,
następnie wyłożyć drugą połowę orzechów i ostatnie osiem płatów ciasta fillo,
również smarując każdy z nich masłem. Ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty, rąby lub trójkąty (po upieczeniu ciasto będzie trudno pokroić). Piekarnik nagrzać to 140° C. Ciasto piec 2 godz. Po upieczeniu jeszcze
gorące nasączyć syropem i ozdobić orzechami.
Smacznego!
Bardzo pycha, chodzi za mną od jakiegoś czasu.
OdpowiedzUsuńCzy możesz podpowiedzieć, gdzie w Lublinie można kupić ciasto fillo?
Do tej pory zawsze kupowałam je w Almie, ale ostatnio widziałam, że było również w Delimie. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku:)
OdpowiedzUsuń