środa, 11 kwietnia 2012

Pasztet z cieciorki z suszonymi pomidorami.

Pasztety bezmięsne to moja specjalność. Są smaczne, a przy okazji zdrowe. Samo ich przygotowanie jest dla mnie o wiele przyjemniejsze, niż tych z mięsem. Do ich wykonania używam różnych ziaren: soi, cieciorki, grochu, soczewicy oraz warzyw np. selera, cukinii lub marchwi. Eksperymentuję z dodatkami, zwłaszcza z przyprawami, czasami z tych eksperymentów wychodzą ciekawe w smaku pasztety. Zatem, rozpoczynam serię postów z pasztetami. Dzisiaj przepis na pasztet z cieciorki z tahiną i suszonymi pomidorami. Smak suszonych pomidorów nie jest dominujący, natomiast dosyć wyraźnie wyczuwalna jest tahina, która daje pasztetowi przyjemny orzechowy smak. Polecam!
Źródło przepisu tutaj.
.
Przepis:

Składniki:
1 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
3 ząbki czosnku
sok z 1 małej cytryny
5 łyżek pasty tahini
1 łyżeczka soli
kilka połówek suszonych pomidorów z oleju
2 jajka
1 czerstwa buka
duża szczypta papryki słodkiej
duża szczypta kuminu
pieprz do smaku

Wykonanie:
Ciecierzycę moczyć przez noc. Po namoczeniu gotować do miękkości, dolewając wody, gdy cieciorka wchłonie płyn. Odcedzić na sicie i odstawić do wystygnięcia.

Bułkę namoczyć w wodzie, kiedy nasiąknie, odcisnąć z nadmiaru wody. Ciecierzycę wraz z posiekanym czosnkiem oraz odciśniętą bułką przepuścić raz przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z sokiem z cytryny i solą na gładką masę, stopniowo dodając pastę tahini. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać posiekane pomidory oraz oliwę z zalewy pomidorowej, wymieszać. Do gotowej masy dodać jajka oraz przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu składników przełożyć masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Piec 40-50 minut (pasztet powinien zrumienić się z wierzchu a wbity w niego patyczek wyjść suchy) w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Proponuję tylko lekko zmodyfikować pasztet. Moja propozycja to: królik zamiast ciecierzycy. Resztę pozostawiamy bez zmian. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny smak już robiłam kilka razy. Pomidory dają cudowny aromat. Magda B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieciorka to jedno z moich ulubionych ziaren, do pasztetów nadaje się znakomicie, a dodatek suszonych pomidorów tworzy pyszną całość.
      Magda, bardzo się cieszę, że korzystasz z blogowych przepisów i smakują Ci potrawy, które z nich przyrządzasz. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń