Tarta cytrynowa to klasyka, która nigdy mi się nie znudzi.
To zdecydowanie mój smak. Ciasto jest mocno kwaskowe i nawet stosunkowo dosyć duża ilość
cukru nie równoważy tej kwaskowatości. Taką tartę robię zwykle na dwa sposoby: kruche
ciasto z lemon curd lub tak jak dzisiaj zapieczone z jajeczno-śmietanowo-cytrynowym
kremem i dodatkowo w wersji mini. Tarteletki polecam zwolennikom mniej słodkich wypieków, zwłaszcza
ze słodką, owocową nalewką.
Składniki na ciasto (6 szt. tarteletek o średnicy ok. 8 cm):
200 g
mąki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
120 g
masła
szczypta soli
1łyżka soku z cytryny
Składniki na krem cytrynowy:
4 jajka
160 ml śmietanki 30% lub 36%
100 g
cukru pudru
skórka otarta z półtorej cytryny
120 ml soku z cytryn
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
Wykonanie ciasta:
Foremki wysmarować cienką warstwą masła. Wszystkie składniki
zagnieść na gładkie ciasto, umieścić w lodówce na ok. 40 min. Po tym czasie
ciasto rozwałkować, wypełnić nim foremki i ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10
min. do lodówki.
Wykonanie kremu:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć,
najlepiej delikatnie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 200º.
Foremki wypełnione ciastem przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą
lub ryżem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 min. Po tym czasie ciasto wyjąć,
zdjąć papier z obciążeniem, temperaturę w piekarniku zredukować do 180 º i ponownie zapiekać przez 5 min. Foremki z podpieczonym ciastem wyjąć i
wypełnić kremem cytrynowym, całość wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Jeśli
wierzch tarteletek będzie za bardzo się rumienił, przykryć je folią aluminiową.
Upieczone tarteletki wystudzić i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Przed
podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Agnieszko, ten przepis przywołał w mojej pamięci wspaniały smak cytrynowej tarty wykonanej kiedyś przez Ciebie w wersji maxi. Polecam wszystkim jako przedsmak lata. Zwłaszcza ze wspomnianą owocową nalewką :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że tak smakowała :) Tak, w dodatku tymi pysznymi nalewkami... :)Dziękuję i pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuń