poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Tarteletki cytrynowe


Tarta cytrynowa to klasyka, która nigdy mi się nie znudzi. To zdecydowanie mój smak. Ciasto jest mocno kwaskowe i nawet stosunkowo dosyć duża ilość cukru nie równoważy tej kwaskowatości. Taką tartę robię zwykle na dwa sposoby: kruche ciasto z lemon curd lub tak jak dzisiaj zapieczone z jajeczno-śmietanowo-cytrynowym kremem i dodatkowo w wersji mini. Tarteletki  polecam zwolennikom mniej słodkich wypieków, zwłaszcza ze słodką, owocową nalewką.   

Składniki na ciasto (6 szt. tarteletek o średnicy ok. 8 cm):
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
120 g masła
szczypta soli
1łyżka soku z cytryny

Składniki na krem cytrynowy:
4 jajka
160 ml śmietanki 30% lub 36%
100 g cukru pudru
skórka otarta z półtorej cytryny
120 ml soku z cytryn
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

 Wykonanie ciasta:
Foremki wysmarować cienką warstwą masła. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, umieścić w lodówce na ok. 40 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wypełnić nim foremki i ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10 min. do lodówki.

Wykonanie kremu:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, najlepiej delikatnie zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 200º. Foremki wypełnione ciastem przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, zdjąć papier z obciążeniem, temperaturę w piekarniku zredukować do 180 º i ponownie zapiekać przez 5 min. Foremki z podpieczonym ciastem wyjąć i wypełnić kremem cytrynowym, całość wstawić do piekarnika na ok. 30 min. Jeśli wierzch tarteletek będzie za bardzo się rumienił, przykryć je folią aluminiową. Upieczone tarteletki wystudzić i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Agnieszko, ten przepis przywołał w mojej pamięci wspaniały smak cytrynowej tarty wykonanej kiedyś przez Ciebie w wersji maxi. Polecam wszystkim jako przedsmak lata. Zwłaszcza ze wspomnianą owocową nalewką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że tak smakowała :) Tak, w dodatku tymi pysznymi nalewkami... :)Dziękuję i pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń