sobota, 31 marca 2012

Creme brulee


Ten wyjątkowy deser zasługuje na same pochwały. Delikatny, waniliowy, z karmelową skorupką na wierzchu. Znakomity. Skorupkę wykonałam specjalnym palnikiem, ale można ją również uzyskać wstawiając kokilki z kremem posypanym cukrem na kilkanaście sekund do nagrzanego piekarnika włączonego na funkcję grilla lub podpalając cukier nasączony spirytusem spożywczym i jeśli nam zależy na efektownym podaniu deseru, to polecam ten sposób. Zapewniam, że płonący cukier na jajeczno-śmietanowym kremie zrobi piorunujące wrażenie na gościach.

Przepis:

Składniki:
500 ml śmietanki 30%
6 żółtek
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii

Jasny cukier trzcinowy do utworzenia skorupki (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżeczka na kokilkę)

Wykonanie:
W rondlu umieścić śmietankę, ziarenka ze strąka wanilii oraz cukier. Rondel postawić na ogniu i podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Przed samym zagotowaniem zestawić z ognia i ostudzić. Żółtka wymieszać i delikatnie mieszając wlewać ostudzoną śmietankę, nie dopuścić do napowietrzenia kremu. Krem przez sitko przelać do kokilek. Napełnione kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piec około 1 godz. Ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z lodówki , posypać cukrem i skarmelizować w sposób podany we wstępie. Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz