Zamiast węglowodanów lub skrobi, do obiadu polecam dodatek wysokobiałkowy, czyli toskański placek z mąki z ciecierzycy zwany cecina. Placek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, składa się tylko z czterech składników: mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Najważniejsze jednak jest to, że jest bardzo smaczny i jest ciekawym urozmaiceniem naszej codziennej diety. Koniecznie do wypróbowania!
Składniki:
300 g mąki z ciecierzycy
750 ml wody
2 łyżki oliwy extra vergin
3/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski wlać wodę, dodać mąkę z ciecierzy, sól oraz oliwę. Dokładnie wszyskto połączyć. Odstawić na 1 h. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st. C. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na wysmarowaną blaszkę (od piekarnika). Piec 20 - 25 min. do zrumienienia.
Smacznego!
Inspiracja stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz