Apetycznie wygląda ten kurczak na zdjęciach i zapewniam, że świetnie smakuje, a to przez dodatek świeżych ziół: tymianku i rozmarynu. W dodatku umieszczenie kawałków masła pod skórą kurczaka sprawia, że mięso jest soczyste, zwłaszcza pierś, która do mięs soczystych nie należy. W środek kurczaka, oprócz ziół, włożyłam połówkę cytryny, co zwiększyło doznania smakowe - mięso zyskało delikatnego cytrusowego smaku. Pomimo, że to proste danie, jego degustacja sprawiła mi dużą przyjemność, zwłaszcza z sałatką z sałaty, pomidorków koktajlowych, ogórka i oliwek z sosem winegret. Pycha!
u mnie dwa kurczaki o wadze 1,6 kg
rozmaryn i tymianek w doniczkach
masło
sól, pieprz
główka czosnku
główka czosnku
2 duże marchewki pokrojone na ćwiartki, do podłożenia pod kurczaka
Ponadto:
Wykonanie:
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Tymianek i rozmaryn pokroić. Czosnek obrać i pokroić. Kawałki masła oraz część pokrojonych ziół i czosnku umieścić pod skórą kurczaka. Połówkę cytryny oraz resztę ziół i czosnku włożyć do środka kurczaka. Nóżki kurczaka związać nicią kuchenną. Kurczaka umieścić w brytfannie na ułożonej na jej spodzie marchewce. Wlać na spód brytfanny wodę. Całość umieścić w piekarniku nagrzanym do tem. 180 st. C. Piec ok. 1,5 h do 2 h (w zależności od wielkości kurczaka), do czasu zrumienienia skórki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz