czwartek, 6 marca 2014

Charlotte orzechowa


Nie macie pomysłu na szybkie, a jednocześnie smaczne ciasto? polecam to właśnie. Charlottę robiłam już kilka razy i za każdym razem byłam zadowolona z efektu. Dobrze wygląda i fajnie smakuje. Tą wykonałam na przyjęcie urodzinowe córeczki naszych przyjaciół, z przeznaczeniem dla zaproszonych rodziców (dodatek alkoholu :). Ciasto bardzo smakowało :)


Składniki:

Krem orzechowy:
1/2 kg serka mascarponne
400 ml śmietanki 36 %
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (przepis poniżej) można zastąpić nutellą
1/3 szkl. cukru pudru

Krem kokosowy:
1/2 kg serka mascarponne
400 ml śmietanki 36 %
1/3 szkl. cukru pudru
2 łyżki tłuszczu kokosowego
80 g wiórek kokosowych

Ponadto:
120 g orzechów laskowych
2 opakowania biszkoptów podłużnych (280 g)
likier z orzechów laskowych

Krem orzechowo-czekoladowy:
80 g orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
40 ml mleka
2 łyżki miodu

Do ozdoby:
po ok. dwie garście żurawiny, pokrojonych moreli, płatków migdałowych, wiórek kokosowych

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do tem. 180 st. C. Na blaszce wyłożonej papierm do pieczenia wyłożyć całość orzechów laskowych podanych w składnikach (200 g). Piec 15 min. Po tym czasie wyłożyć na papierowy ręcznik i pocierać do momentu usunięcia brązowej skórki.

Krem orzechowo-czekoladowy:
80 g uprażonych orzechów laskowych z usuniętą skórką umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Mleko zagotować i gorącym zalać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać zmiksowane orzechy laskowe i miód, całość wymieszać do połączenia składników.

Krem orzechowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować, dodać krem orzechowo-czekoladowy i ponownie zmiksować.

Krem kokosowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować, dodać rozdrobniony na małe kawałki tłuszcz kokosowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosowe i połaczyć całość.

Montaż ciasta:
Na dnie tortownicy umieścić biszkopty, skropić je nalewką. Biszkopty ustawić na obręczy tortownicy. Wyłożyć krem orzechowy. Na krem orzechowy wtsypać pozostałe pokrojone orzechy laskowe. Następnie nałożyć krem kokosowy. Na wierzch wysypać bakalie.
Umieścić w lodówce na conajmniej 4 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz