Tym razem proponuję lekkie, smaczne danie na lunch, obiad lub kolację, w którym główną rolę odgrywa polędwiczka wieprzowa. Jest to mięso chude, porównywalne do piersi z kurczaka. Jego smak w tym przypadku ożywia pyszne pesto bazyliowo - słonecznikowe oraz wielowarzywna sałatka. Udało mi się ostatnio kupić słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe, które zasiliły tą sałatkę. Jeśli macie ochotę na pomidory o tej porze roku, to ten ich rodzaj polecam najbardziej, są najsmaczniejsze! Z uwagi na to, że wiosna coraz bliżej i warto zadbać już teraz o pozbycie się kilku nadmiarowych "zimowych" kilogramów, to właśnie to danie polecam włączyć do przedwiosennej diety!
1 polędwiczka wieprzowa
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
ew. kawałek masła
Pesto bazyliowo - słonecznikowe:
ok. 20 dużych liści bazyli
dwie garście pesek słonecznika
2 ząbki czosnku
sól
ok. 1/3 szkl. oliwy
Wykonanie:
Polędwiczkę pokroić na plastry, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, dodać pokrojoną polędwiczkę i smażyć po ok. 5 min. z każdej strony. Można na koniec dodać kawałek masła.
Pesto bazyliowo - słonecznikowe:
Bazylię pokroić. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować do momentu powstania w miarę jednolitej masy.
Polędwiczki podawać na ulubionej sałatce. Na polędwiczkach położyć pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz