niedziela, 16 lutego 2014

Kasztanowe naleśniki z ricottą

Niedzielny deser musi być! Jak zwykle :) W sobotę wymyślanie, w sobotę wieczorem lub w niedzielę wykonanie, a ok. 17 degustacja z filiżanką dobrej kawy. To rytuał, dzięki któremu czuję, że niedziela jest pełna. Tym razem deserowa realizacja odbyła się w niedzielę. Naleśniki robi się szybko i najlepsze są na ciepło. Co w nich takiego nietypowego, ano to, że są wykonane z mąki kasztanowej - dzięki niej mają wyjątkowy orzechowy smak. W połączeniu z ricottą i owocami są doskonałe! Możecie do deseru dołączyć także bitą śmietanę, wówczas naleśniki będą jeszcze lepsze. Bardzo polecam!

Właściwości mąki kasztanowej: nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, wskazana dla osób z dolegliwościami wątroby.

Składniki:

Na naleśniki:
250 g mąki kasztanowej
200 ml mleka
150 ml wody
jajko
szczypta soli
oliwa

Na nadzienie:
250 ml ricotty
2 łyżki jogurtu naturalnego
cukier dark muscovado w ilości odpowiadającej naszym kubkom smakowym
1/2 łyżeczki cynamonu

Ponadto:
ulubione owoce
opcjonalnie: bita śmietana

Wykonanie:

Naleśniki:
Wszystkie składniki, oprócz oliwy dokładnie połączyć. Na rozgrzaną patelnię wlewać odrobinę oliwy i smażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Montaż naleśników:
Naleśniki pokrywać nadzieniem i składać w kopertę. Podawać z ulubionymi owocami oraz bitą śmietaną.

Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz