niedziela, 2 lutego 2014

Krem kokosowy a'la flan


Weekendowo - deserowo, jak zwykle zresztą. Ten czas jest najlepszy do eksperymentów kulinarnych, bez których z mojej kuchni wiałoby nudą, a nudy zdecydowanie nie lubię i nie akceptuję. 
Wracając do deseru, jest bardzo smaczny, delikatny, podobny do hiszpańskiego flanu. Spodnia warstwa w typowym flanie (która po wyjęciu deseru z kokilki zamienia się w warstwę górną), to płynny karmel. U mnie natomiast karmel zastąpiłam orzechami laskowymi, które wcześniej krótko podpiekłam w piekarniku. Mój flan nie zawiera również mleka skondensowanego (którego wykorzystanie nakazuje oryginalny przepis) lecz zwykłe mleko aromatyzowane wiórkami kokosowymi ze świeżego orzecha kokosowego. Dzięki tym wszystkim modyfikacjom moja wersja tego deseru jest mniej kaloryczna i zdrowsza. 
Uprażone orzechy laskowe uzupełniają korzenny smak piankowego kremu, przez co całość jest ciekawa i wciągająca. Bardzo polecam!


Składniki:
300 g miąższu z orzecha kokosowego (obranego z brązowej skórki i startego na wiórki)
400 ml mleka (2 niecałe szklanki)
125 g cukru dark muscovado (jeśli ktoś lubi słodsze desery to może dodać także 30 g syropu kukurydzianego)
4 jajka
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej
120 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku w 180 st. przez ok. 7 min, z usuniętą skórką, pokrojonych) 

Ponadto:
olej kokosowy do wysmarowania kokilek (może być również zwykły olej)

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zalać mlekiem i całość zagotować, zlać do gęstego sitka i dokładnie odcedzić. Mleko ostudzić. W tym czasie do cukru dodać 6 łyżek wody i zagotować do momentu, aż powstały syrop nie będzie zawierał grudek. Ostudzić. Do ostudzonego mleka dodać jajka i dokładnie wymieszać. Ostudzony syrop cukrowy oraz przyprawy dodać do mleczno - jajecznego kremu. Całość dokładnie połączyć. 5 kokilek wysmarować olejem kokosowym, na spód kokilek wysypać pokrojone orzechy i wlać mleczno - jajeczną masę (orzechy wypłyną na wierzch). Wypełnione kokilki wstawić do większego naczynia, naczynie wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Piec 75 min. Upieczony krem ostudzić i szybko odwracając wyrzucać go z foremek na talerzyki. Umieścić w lodówce na ok. 2 godziny. Po tym czasie ostrożnie, np. przy pomocy łopatki do ciasta odwrócić na drugą stronę (ukazując warstwę uprażonych orzechów laskowych).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz