I znowu na blogu tradycyjny wypiek francuski związany z okresem Bożonarodzeniowym, tym razem ciasto Trzech Króli. Jest ono szybkie w wykonaniu, pod warunkiem, że mamy gotowe ciasto francuskie oraz krem patissiere. Tradycja nakazuje umieszczenie w cieście ziarnka bobu lub porcelanowej małej figurki. Podobno, szczęśliwcowi, który odnajdzie małą niespodziankę, będzie się wiodło cały rok :) Ciasto jest przepyszne, a to za sprawą wyśmienitego kremu migdałowego (frangipane) zamkniętego w chrupiącym cieście francuskim. Najlepiej smakuje jeszcze gorące lub ciepłe, ale nawet jak ostygnie jest smakowite. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na ciasto pochodzi z książki "Desery" Pierra Herme, dodałam jednak swoje modyfikacje.
Składniki:
600 g ciasta francuskiego
500 g kremu frangipane
1 migdał
1 jajko
Na krem frangipane (500 g):
100 g masła miękkiego
50 g cukru (w oryginalnym przepisie jest 100 g)
100 g mielonych migdałów
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 kropla esencji migdałowej
125 g kremu patissiere
Na krem patissere znajdziecie tutaj.
Wykonanie:
Krem frangipane:
Masło rozetrzeć na gładką masę, dodać cukier, połączyć z masłem, dodać mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz esencję migdałową, wszystko dokładnie połączyć. Dodać krem patissiere i dokładnie utrzeć, nie ubijać zbyt długo, aby nie pojawiły się w kremie pęcherzyki powietrza, jeśli tak się stanie ciasto w czasie pieczenia wybrzuszy się, a po wyjęciu z piekarnika opadnie.
Montaż ciasta:
Z ciasta francuskiego rozwałkować dwa okrągłe placki o grubości 2,5 cm. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi dolnego placka. Na tym placku rozłożyć krem frangipane i położyć migdał kilka centymetrów od brzegu ciasta. Przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi formując falbankę.Wierzch ciasta ponacinać nożem (w kratkę, w kwiat, jak wolicie). Ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do tem. 250 st. C. Ciasto wyjąc z lodówki, posmarować jajkiem i umieścić w piekarniku. Od razu tem. piekarnika zmniejszyć do 200 st. Piec 40 min. Podawać na gorąco lub ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz