sobota, 25 stycznia 2014

Babeczki z kremem z marakui

Zima w końcu nastała i zaatakowała od razu temperaturami, które są jak dla mnie nie do przyjęcia. Zdecydowanie wolę klimaty rodem znad Morza Śródziemnego i towarzyszące im smaki egzotycznych owoców, tych z drzew i z morza. Z tęsknoty za egzotyką te oto dzisiejsze babeczki. Trzeba przyznać, że są one wyśmienite: kruche maślane ciasto, delikatny waniliowy krem na bazie serka mascarpone i kwaskowy, oryginalny w smaku krem z marakui. Wszystko pasuje tu znakomicie, a marakuja daje babeczkom nietypowy smaczek. Polecam te małe "słońca" dla wszystkich tęskniących za latem :)

Inspiracja pochodzi z mojewypieki.com.

Składniki:

Babeczki:
175 g mąki 
100 g masła (zimnego)
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

Krem z mascarpone:
100 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 36%
cukier puder (wg gustu)
kilka kropel esencji waniliowej

Krem z marakui:
3 owoce marakui
70 g cukru
1 żółtko
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła

Wykonanie:

Babeczki:
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Formę na mufinki (12 szt.) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wycinać koła i umieszczać w je w formie na mufinki, wylepić, dno babeczek ponakłuwać widelcem. Całość umieścić w lodówce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Babeczki piec 20 min do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Krem z mascarpone:
Śmietankę ubić z cukrem, dodać mascarpone, esencję i dalej ubijać do połączenia składników i do momentu, aż krem zrobi się sztywny.

Krem z marakui:
Z owoców marakui łyżeczką wyjąć wnętrze. Jajko, żółtko, cukier i sok z cytryny dokładnie roztrzepać, dodać pulpę marakui, ponownie połączyć, dodać masło. Postawić na palniku i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdjąć z palnika i ostudzić.

Montaż babeczek:
Do 3/4 wysokości babeczek nakładać krem mascarpone i dopełnić je kremem z marakui.

Smacznego!

1 komentarz: